«Teeme ära» talgud keskenduvad tänavu tuleohutusele

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talgud Heimtali mõisapargis, 2014
Talgud Heimtali mõisapargis, 2014 Foto: Marko Saarm / Sakala

Tänasest algas veebis talgute kirjapanek 2. mail peetavale «Teeme Ära» talgupäevale, talgutel osalemiseks saab end kirja panna alates 13. aprillist. 

Juba kaheksandat aastat kogunevad kümned tuhanded eestimaalased maikuu esimesel laupäeval, et võtta käsile kõige pakilisemad tööd ja tegemised, mis aitavad kaasa elu edenemisele nii oma kodukandis ja kogukonnas kui ka kaugemal.

Seekordse talgukevade rõhuasetused lähtuvad elulistest valikutest – üheks tänavuseks fookusteemaks on tuleohutus. Koostöös päästeameti ja päästeala vabatahtlikega kutsub talgupäeva meeskond korraldama kõikjal Eestis tuleohutustalguid või pöörama ka teistel talgutel tähelepanu tuleohutusele. Olgu talgupaigaks küla seltsimaja, korteriühistu või looduskaunis koht, igal pool saab muude vajalike talgutööde kõrval panna rõhku ka otseselt tuleohutusega seonduvale.

Päästeauto juurdepääsuteede puhastamine, veevõtukohtade korrastamine, küttekollete ülekontrollimine, korstnate pühkimine, suitsuandurite paigaldus ning kontroll jm praktilised tööd suurendavad oluliselt nii kodude kui avalike hoonete ja paikade tuleohtust ning aitavad vähendada tuleõnnetuste ja ka tulesurmade arvu.

Koostöös Eesti Meremuuseumiga kutsutakse aga inimesi korraldama talguid mereäärsetes paikades. Selleks, et algaval merehooajal oleks kõigil hea mere ääres viibida ja merele sõita, pööratakse tähelepanu mere ja mererandade korrastamisele.

Koostöös Vivacoloriga võetakse aga sel aastal fookusesse kodudesse, keldritesse ja garaažidesse seisma jäänud kasutuskõlblikud värvijäägid.  Inimesed võiksid kokku koguda oma kasutuskõlblikud värvijäägid, et suunata need heategevuslikul eesmärgil taaskasutusse, ning viia kasutuskõlbmatud ja aegunud värvijäägid jäätmejaamadesse.

Teeme Ära talgupäeva ettevalmistused on püsinud graafikus: tänasest on avatud uuenenud talguveeb www.teemeara.ee, kuhu saab talguid kirja panema hakata, samuti on lõpusirgel ka talgute stardipaketi komplekteerimine. Talgute stardipaketi saavad talgujuhid, kes on oma talgud Teeme Ära kodulehele kirja pannud.

Mullu osales talgupäeval 45 024 inimest ehk 3,5 protsenti eestimaalastest, mis näitab järjest kasvavat valmisolekut vabatahtlikuks tegevuseks.

«Maikuu esimesel laupäeval igas Eesti nurgas kogetav koostegemise rõõm on kujunenud kogu Eestimaad ühendavaks igakevadiseks sündmuseks. Meie ühises talgupäevas peitub nii palju väge, et selle väljendamiseks ei olegi sõnu vaja – piisab, kui märkame, kuidas see on muutmas inimeste eluhoiakuid ja käitumist!» lausus Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liikme Tarmo Tüür.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles