Aja auk. Lugu valgest klaverist

Aleksander Tsapov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eike Batista
Eike Batista Foto: Kuvatõmmis

Eike Fuhrken Batista da Silva elas 70ndate lõpus Saksamaal ja müüs ukselt uksele kindlustuspoliise. 1981 sõitis ta metallurgiaalase lõpetamata kõrgharidusega tagasi Brasiiliasse, et tuttavatelt laenatud rahaga Amazonases oma kulla- ja teemandiäri püsti panna. Äri läks tollase kullapalaviku ajal hästi ja tõi sisse palju raha, Eike vahendas Amazonase teemante Portugali ja Antwerpeni ostjatele, tema kullaäri logoks oli Inkade Päike. Kullale lisandusid tasapisi rauamaak, elekter, nafta, kivisüsi, sadamad jne. Temast sai vaevu 40-aastasena õnnelikus abielus magnaat ja miljardär.

Ta oli abielus Rio de Janeiro sambakooli kuninganna ja modelli Lumia de Oliveiraga, kes on poseerinud rekordilised viis korda Brasiilia Playboy kaanel. Lumia on muuseas 19. sajandi vene maadeuurija Langsdorffi järeltulija. Langsdorffil pidavat olema Brasiilias pea 1500 järeltulijat – ei istunud ta džunglis, käed rüpes. Eike isa omakorda oli 60ndatel Brasiilia kaevandus- ja energiaminister ja hiljem riikliku kaevandusmonopoli Vale president. Ema oli sakslane, kellelt Eike õppis äris läbilöömiseks vajalikku distsipliini.          

Niimoodi Eike siis 1981. aastast vaikselt oma äri- ja eluimpeeriumit ehitas, laiendades seda esmalt mitmesugustele maavaradele ning siirdudes hiljem logistikasse ja ehitusse. Tema firmade järkjärgulised avalikud aktsiate pakkumised läksid edukalt ja kogu impeerium kasvas eksponentsiaalselt. 2012. aastal hõivas Eike Forbesi miljardäride edetabelis 7. koha, koguvarandusega 30 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles