Lasnamäe kajakad kugistavad tuvisid

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Näljased Lasnamäe kajakad pistavad tuvisid nahka. Jahiretki korraldatakse mitmekesi koos, siis hakkab jõud peale.

Hobifotograafi Raul Harro sõnul jõi ta hommikul kella 8 paiku kohvi, kui märkas äkitselt aknast, et parv linde lendab paaniliselt. «Otsisin silmadega kanakulli, kes käis nädal aega tagasi siin tuvisid söömas, kuid leidsin parves hoopis kajaka, kellel oli tuvi noka vahel,» sõnas Harro.

«Ruttasin seejärel kaamera järele, kuna kajakas maandus koos oma sõpradega rõdu ees oleva alajaama katusele. Nad hakkasid seda tuvi kahekesti rappima, kuni lõpuks poolitasid selle. Kui tuvi oli nahka pistetud, siis lendasid lihtsalt minema,» kirjeldas ta.

Eesti Ornitoloogiaühingu ekspert Riho Kinksi sõnul söövad kajakad kõiki elusolendeid, kellest jõud üle käib, kuid see, et nad tuvi söövad, oli tema jaoks natuke üllatav. Reeglina kipuvad kajakad väiksemate lindude ja loomade kallale. «Nad on nagu varesed, üritavad kõigest toituda, koogivad prügi välja ja söövad isegi hamburgerit,» selgitas Kinks.

Kinksi sõnul on kajakas riiakas lind, kellest tasuks pigem kaugemale hoida. Eriti ohtlikuks muutuvad kajakad siis, kuid neil kooruvad pojad. Ornitoloogialiidule helistatakse igal aastal kajakate poegimisperioodil ja küsitakse, mida ette võtta, ütles ta.

Hõbekajakad ehitavad oma pesasid sageli katusele. «Kui neil kooruvad pojad, kes igal pool ringi paterdavad, siis suured linnud kaitsevad neid. Pesale ei tasu lähedale minna, halvemal juhul võivad nokaga panna,» sõnas Kinks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles