Briti kohus mõistis eestlase 12 aastaks vangi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannias seitse aastat tagasi juveelipoodi röövinud Pärnumaalt pärit Rait Raidla mõisteti eile 12 aastaks vangi.

28-aastane Raidla röövis kahe Eestist pärit kaaslasega 25. jaanuaril 2008. aastal Chesteri linnas asuvat juveelipoodi ning nende saagiks langes 300 000 naela (413 000 euro) väärtuses ehteid. Rööviks kasutasid mehed relva maketti, vahendas Chesterfirst.

Kolm meest põgenesid seejärel tagasi Eestisse, kuid DNA-tõendite ja Interpoli abiga õnnestus korrakaitsjatel Raidla tabada ja Suurbritanniale välja anda.

Eestlase tosinaks aastaks vangi mõistnud kohtunik ütles: «Sa kuulusid kuritegelikku jõuku, mis saatis korda jultunud, põhjalikult planeeritud ja korda saadetud röövi selle linna südames.»

«Sa vehkisid relva maketiga, mida sa kasutasid igal võimalusel ähvardamiseks,» jätkas ta. «Poe töötajad kartsid sinu jõuku ja vähem kui minutiga varastasite 300 000 naela väärtuses ehteid, mida pole siiani leitud.»

Odavlennu jõuk

Kohtuistungil selgus, et Raidla kuulus kurjategijate jõuku, mida kutsuti «odavlennu jõuguks», sest nad lendasid Baltikumist Suurbritanniasse röövide toimepanemiseks.

Prokurör Peter Hussay sõnul koosnes jõuk neljast mehest, kes lendasid Riiast Gatwicki. Mehed uurisid Suurbritanniasse saabudes kõigepealt piirkonda ja seejärel koostasid plaani, mille kohaselt pidi Raidla sisenema poodi relva maketiga ning kaks kurjategijat haamritega järgnesid talle. Neljanda mehe roll pole praeguseks selge.

«See oli hoolikalt läbimõeldud ja kõik kolm olid relvastatud,» selgitas Hussay. «Süüalune kandis relva, mis tema enda sõnul oli paukpadrunitega laetud stardipüstol. Ülejäänud kaks kandsid maske ja hoidsid käes haamreid.»

Röövi kirjeldus

Raidla käitus kui tavaline klient, kes seisis turvatud ukse juures. Kui uks avati, siis tungisid kaks eemal seisnud meest sisse. «Kaks meest lõhkusid poe vitriinid ja põgenesid vähem kui minut hiljem 300 000 naela väärtuses ehetega,» lisas Hussay.

Turvakaamera salvestisel oli näha, et turvamees avas ukse ja seejärel ähvardas Raidla teda relvaga. Vahetult pärast seda sisenesid kaks Raidla kaaslast.

Pärast röövi viskasid mehed oma varustuse ära ja põgenesid Eestisse. Hiljem avastati Raidla riided, millelt saadi tema DNA. Korrakaitsjad lendasid Eestisse, kus nad kuulasid mehe üle. Ta tunnistas end röövis süüdi ja avaldas kahe väidetava kaasosalise nimed.

Advokaadi sõnul tunnistas Pärnumaalt Audru vallast pärit Raidla end kohe süüdi ja pani kuriteo toime, sest oli majanduslikus kitsikuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles