Videointervjuu: Masso selgitas Twitteri skandaali ja presidendi kantseleist lahkumise tagamaid

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilvese endine nõunik Iivi Anna Masso rääkis täna Postimehele antud intervjuus veebruaris puhkenud Twitteri skandaali tagamaadest ja presidendi kantseleist koondamisest.

Masso sattus tähelepanu keskpunkti veebruaris, kui ta kritiseeris Soome telekanali Yle Eesti korrespondenti Twitteris ja süüdistas teda Kremli propaganda levitamises. Masso kirjutas veebruari algul Twitteris: «Yle Eesti korrespondent Risto «Eesti lapsed söövad puulehti» Vuorinen levitab, õhutab Kremli propagandat, soovitan intervjuusid mitte anda.» Järgmisel päeval kritiseeris seda avaldust Soome Ajakirjanike Liit.

Presidendi endise nõuniku sõnul tuli talle üllatusena Twitteri postituse ümber puhkenud skandaal. «Twitteri kontol oli kirjutatud, et kõik vaated on siin rangelt isiklikult ja see oli mul kolmandat aastat. Keegi polnud kunagi ühtegi tsitaati sealt presidendi kantselei seisukohana esile tõstnud,» rääkis ta.

Masso Twitteri säutsule eelnes ka intsident Facebookis. «Ma ei nimetaks seda tüliks. Ma reageerisin laimule. Tema laimas mind sotsiaalmeedias,» kirjeldas Masso. «See laimamine algas Eesti meedias 2014. aasta aprillis,» ütles ta viidates möödunud aastal  Kroonikas ilmunud loole, mille väitel oli Masso ja Ilvese vahel suhe.

«Mind pandi fakti ette»

Masso väitel olid skandaali ajal paljud soomlased üllatunud, et presidendi kantselei oma töötaja kaitseks välja ei astunud. «Soomlaste loogika on see, et kui sedasorti laim, millest räägime, sellisel tasemel institutsioonile osaks saab, siis tegeleb sellega institutsioon ise,» lausus ta.

Presidendi kantseleist lahkumist kirjeldas ta nii: «Minu töökoht likvideeriti direktori Siim Raie allkirjaga. Tööle oli mind võetud presidendi allkirjaga nii kauaks kuni presidendi ametivolitused kehtivad.»

«Sisuliselt pandi mind fakti ette, kui ma olin hakanud esitama küsimusi selle laimu alguse kohta, sest ajakirjanike sõnul oli see pärit lähedalt, siis meie pressiosakond, täpsemalt Toomas Sildam, keeldus sellele reageerimast. Ma sain tema enda kommentaaridest aru, et ta oli teadlik Kroonika kavatsustest laimuloo kirjutamiseks minu ja presidendi kohta. Mina seda ei teadnud,» selgitas Masso.

«Ma hakkasin selle loo tausta kohta teravaid küsimusi esitama. Selle peale lakkas suhteliselt kiirelt minu töökoht eksisteerimast,» lisas ta. «Mulle jäi mulje, et kantseleis oli inimesi, kes ootasid võimalust.»

Presidendi avalike suhete nõuniku Toomas Sildami sõnul pole ta kunagi ühegi kolleegi eest varjanud teda puudutavat ajakirjanduslikku infot või selle võimalikku ilmumist.

3. märtsil teatas presidendi kantselei, et Iivi Anna Masso lahkus presidendi nõuniku ametist seoses tegelikele vajadustele vastavate struktuurimuudatustega kantseleis, mille käigus koondati ka Vabariigi Presidendi täitmata olnud kaitsenõuniku, välisnõuniku ja teadusnõuniku ametikohad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles