Ema küüditajatele: laske mind või maha, aga mina oma lastega ei lähe siit kuhugi!

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kogu Me Lugu videoarhiiv

Postimees vahendab märtsiküüditamise mälestuspäeval ühe Eesti pere traagilise saatuse lugu: mälestuste kogumise aktsiooni Kogu Me Lugu raames jutustab oma pere  loo märtsiküüditamisest Tiiu Teesalu. Videoloo režissöör on Anna Hints.

2013. aastal käivitati üleriigiline mälestuste kogumise algatus Kogu Me Lugu juuniküüditamise mälestuspäeval. Sellest alates on kogutud sadu perelugusid nii Eestist kui välismaalt, mis puudutavad Nõukogude ja Saksa režiimide süütegusid inimsuse vastu. Tänaseks on salvestatud ligi 80 täispikka videointervjuud, mis kirjeldavad detailselt erinevate perekondade kogemusi ja õppetunde okupatsioonide ajast.

Kogu Me Lugu Facebooki lehel on tänaseks kogutud 2500+ fänni ning seal postitatud videosid ning muid materjale on fännide poolt arvukalt jagatud. 2014. aasta kevadel viisid algatuse eestvedajad Kogu Me Lugu videointervjuusid läbi väliseesti kogukonna liikmetega USAs San Fransisco Bay Areas ning laulupeo aegu ka Eestis, mil riiki külastas arvukalt väliseestlasi USAst, Kanadast ja mujalt.

Kõigist täispikkadest intervjuudest (1-4 h) on loodud kuni 10-minutilised videolood, mis on varustatud olenemata originaalkeelest inglise, vene ja eesti keelsete subtiitritega. Videolugusid laetakse jooksvalt üles Kogu Me Lugu Youtube'i kanalisse ja Kogu Me Lugu kodulehele.

«Kogu Me Lugu ainulaadsus seisneb suulise ajaloo ühendamises internetiga ning lugude audiovisuaalses jutustamises. Videomälestuste põhjal loodud lühiklipid tõlgitakse eri keeltesse ning neid levitatakse digitaalselt läbi erinevate kanalite, et n-ö eksportida Eesti lugu üle maailma nii laialt kui võimalik,» rääkis ürituse eestvedaja Sandra Vokk.  «Selline lähenemine annab võimaluse ajaloolisi materjale mitmekülgselt ning uuenduslikult muuseumides, teadus- ja õppetöös rahvusvahelisel tasandil kasutada. Ent Kogu Me Lugu mõju on sügavam kui digitaalne levi ja selle kasutusvõimalused. Perelugude kogumine ja uurimine ning materjalide mõtestatud rakendamine tugevdavad inimeste sidemeid oma kogukonna ja riigiga. Samuti aitavad need tegevused kaasa kultuurilis-ajaloolise ühisosa leidmisele erinevate Eesti inimeste, piirkondade ja põlvkondade vahel.»

Üritustel, kogumiskampaaniate käigus ja muude kanalite kaudu koguti aastatel 2013-2014 üle 250 kontakti, kelle lugude põhjal on plaanis süvaintervjuusid läbi viia ka 2015. aastal. Kõik Kogu Me Lugu üleskutsete ja ürituste käigus kogutud ja salvestatud materjalid talletatakse Eesti Filmiarhiivis, väliseestlaste lood ka Stanfordi Ülikooli Raamatukogus, mis muudab nad ligipääsetavaks ühe maailma absoluutse tippülikooli uurijatele ka tulevikus. Kavandamisel on Kogu Me Lugu metoodikal põhinev interdistsiplinaarne kursus, mille käigus õpivad USA tudengid tundma Eesti lähiajalugu läbi kirjanduse ja filminäidete ning salvestavad kohalike väliseesti kogukonna liikmete mälestuslugusid videointervjuudena. «Inimeste abiga on meil võimalik salvestada korraga rohkem lugusid, mis aitavad mälestusi elus hoida ja Eesti kogukonda tervikuna rikastada,» rääkis Vokk.

Kogu Me Lugu eestvedajad kutsuvad abivalmis inimesi algatust toetama, et salvestada ja ülemaailmselt levitada inspireerivaid ja õpetlikke lugusid Eesti lähiajaloost. Toetus on suunatud nii internetipõhise videoõppekeskkonna arendamisele, kus täispikad intervjuud on kõigile huvilistele, eelkõige uurijatele ja õpilastele, koos täiendavate materjalidega kättesaadavad ja mitmekülgselt kasutatavad, kui ka mälestuslugude kogumisele ja videointervjuude salvestamisele.

Algatuse käigus kogutakse, uuritakse ning jagatakse eri rahvusest Eesti perede lugusid ja mälestusi nii teksti kui fotode kujul, ning viiakse läbi videointervjuusid, mille eesmärk on uurida, analüüsida ja tutvustada Nõukogude ja Saksa okupatsioonirežiimide inimsusvastaseid kuritegusid ja inimvabaduste rikkumisi. Kogutud videomälestusi kasutatakse õppematerjalide ja veebipõhise õppekeskkonna arendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles