Võimukõnelused kestavad veel päevi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esindajad teevad täna uue katse, et liikuda lähemale kokkulepetele võimulepingu kolmes põhiküsimuses ja leida kulutusteks vajalikud katteallikad.

SDE esimees Sven Mikser ütles eile õhtul, et delegatsioonide kohtumisel sõlmküsimustele ei keskendutud, vaid kõne all oli keele- ja integratsioonipoliitika. «Nendes valdkondades õnnestus küll võrdlemisi konstruktiivselt liikuda. Samas tuleb öelda, et sõlmküsimused on endiselt veel lahenduseta,» lausus ta ning avaldas lootust, et nendeni jõutakse täna.

Küsimusele, mille taga sõlmküsimuste lahendamine seisab, vastas Mikser, et kui ta peab midagi oletama, siis arvab ta, et peaminister proovib lauale panna oma lahenduse. «Arvestades lahtiste otsade rohkust ja lauale jäänud töö mahukust, ma olen päris veendunud, et homse (tänase – K. K.) päeva jooksul me veel kindlasti lõpuni ei jõua,» ütles ta.

Kuigi kokku pole lepitud ka lastetoetuste tõstmise ja haldusreformi elluviimise põhimõtteid, tekitavad kõnelustel kõige suuremaid vaidlusi maksud. Lisaks on kõnelustel otsustamata hulk töögruppides lahenduseta jäänud küsimusi.

IRLi kõnelusdelegatsiooni kuuluv Helir-Valdor Seeder lisas, et kokkuleppeid pole tehtud ka katteallikates, samuti ministrikohtades, mis traditsiooniliselt võetakse kõne alla kõige lõpus. Tema sõnul jätkatakse kõigi nende küsimuste arutamist homme ja vajadusel ka järgnevatel päevadel. Tänase kõnelustevooru järel kohtuvad delegatsioonid uuesti tõenäoliselt pühapäeval.

Veel eile hommikul oli Reformierakond kõneluste tempo osas märksa lootusrikkam, sest erakonna volikogu esimees Kristen Michal palus volikogu liikmetel olla valmis võimalikuks kogunemiseks juba laupäeval. Koalitsioonileping vajab kõigi kõnelustel osalevate erakondade volikogude heakskiitu, enne kui leppe saab allkirjastada.

Ei SDE ega IRL pole volikogu veel kokku kutsunud. Seejuures nõuab mõlema erakonna põhikiri, et erakorralisest koosolekust teatataks ette vähemalt kolm päeva.

«Sel nädalavahetusel me volikogu kokku kutsuda ei saa ja täna (eile – K. K.) volikogu kokku kutsuda veel põhjust ei olnud,» ütles IRLi volikogu juhtiv Seeder.

See omakorda tähendab, et esmaspäeval ei saa erakondade esimehed koalitsioonilepingule allkirju anda.

Esmaspäeval koguneb avaistungile uus riigikogu, kes valib endale samal päeval esimehe ja kaks aseesimeest. Võimuliidule kuulub tavaliselt esimehe ja ühe aseesimehe koht, mis varasematel aastatel on jagatud osana koalitsioonileppest. Samal päeval esineb peaminister avaldusega senise valitsuse tagasiastumisest, misjärel määrab president peaministrikandidaadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles