Tallinna Ülikool: riigieksam ei ennusta veel edu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikool.
Tallinna Ülikool. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Tallinna Ülikooli (TLÜ) akadeemilise prorektori Priit Reiska hinnangul ei saa riigieksami tulemuste põhjal ennustada, kas tudengikandidaati saadab kõrgkooliõpingutes edu.

Idee, et erinevate ainete riigieksamid saaks asendada üheainsa eksamiga, mille tulemuste põhjal toimuks ka vastuvõtt kõrgkoolidesse, käis välja Janne Pukk, kes kaitses kõrghariduse teemal TLÜs doktoritöö.

Reiska ütles teemat kommenteerides, et riigieksamite süsteemi muutmine polnud Puki töö olulisim järeldus.

«See, kas sisseastumisel arvestada ühte või mitut riigieksamit, on Janne Puki tehtud uuringu tulemustes teisejärguline – selle tulemused näitasid eelkõige, et riigieksami tulemused on halb indikaator õpingute edukuse hindamiseks ülikoolis,» rääkis Reiska.

«Ehk siis järeldus sellest doktoritööst võiks olla, et kõik teatud lävendi ületajad peaksid saama ülikoolis tasuta õppida,» lisas ta.

Reiska selgitas, et praegune olukord, kus tasuta saavad õppida vaid osa nendest, kes on selleks tegelikult vägagi suutelised, on murettekitav.

«Näiteks 83 palli saanu saab tasuta õppida, kuid 82 palli saanu peab kõik ise maksma või jääb tal ülikooli rahalistel põhjustel üldse astumata,» ütles Reiska.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles