Ilves: NATO ja ELi napp koostöö nõrgendab ELi riikide mõjujõudu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Margus Ansu

President Toomas Hendrik Ilves ütles tänasel kohtumisel endise NATO peasekretäri Jaap de Hoop Schefferiga, et äärmiselt piiratud koostöö NATO ja ELi vahel nõrgendab Euroopa riikide rahvusvahelist mõjujõudu.

Muu hulgas räägiti ka peagi vastuvõetavast alliansi uuest strateegilisest kontseptsioonist ja samuti operatsioonist Afganistanis, teatas presidendi kantselei.

Rääkides NATO strateegilisest kontseptsioonist, tõdes Eesti riigipea, et oluline on, et peagi liitlastele arutamiseks esitatav strateegilise kontseptsiooni eelnõu jälgiks üldjoontes Madeleine Albrighti juhitud ekspertide rühma soovitusi.

«Tähtsaim neist säilitab alliansi tasakaalu oma põhiülesande, ehk liikmesriikide territooriumi kaitse ning NATO kaugemate missioonide vahel. Sel juhul on uue kontseptsiooni osas kergem leida konsensust, mis omakorda tagab, et tänavu novembris toimuva Lissaboni tippkohtumise eel ei jääda ajahätta,» sõnas Ilves.

President Ilves ja Jaap de Hoop Scheffer rääkisid ka NATO ja Euroopa Liidu vahelistest suhetest.

«Kahetsusväärne, et NATO ja Euroopa Liidu kui organisatsioonide koostöö on äärmiselt piiratud ning kaks ühendust, mille liikmeskond valdavas enamuses kattub, ei suuda ka elulistes küsimustes ametlikult ühiselt tegutseda. See nõrgendab oluliselt Euroopa riikide mõjujõudu rahvusvahelises kogukonnas,» ütles president Ilves.

Nii Eesti riigipea kui ka NATO eelmine peasekretär kinnitasid, et probleemi lahendamiseks on vaja julgeid otsuseid liitlaste kõrgeimal poliitilisel tasandil.

Jaap de Hoop Scheffer oli NATO peasekretär aastatel 2004 kuni 2009, ajal, mil Eesti sai alliansi liikmeks. Mullu annetas president Ilves talle Maarjamaa Risti I klassi teenetemärgi.

Jaap de Hoop Scheffer osales täna Tallinnas Eesti kaitseministeeriumi ja Rahvusvaheliste Kaitseuuringute Keskuse korraldatud iga-aastasel julgeolekupoliitikakonverentsil ABCD (The Annual Baltic Conference on Defence).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles