Rahvarinde muuseumis on täna poliitiliste naljade õhtu

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvarinde muuseum.
Rahvarinde muuseum. Foto: Toomas Huik

Täna, 1. aprillil kell 16 meenutavad Rahvarinde aegset poliitilist huumorit karikaturistist vanameister Hugo Hiibus, humorist Raimo Aas ja huumoriajakirja Pilkaja peatoimetaja Andrus Tamm, kes ootavad seltskonda rõõmsameelset rahvast, kellega koos naerda.

Kõik, kes Rahvarinde-aega mäletavad, teavad täpselt laule, mille saatel end nõukogude võimu alt vabaks lauldi. Vähem mäletatakse aga üht olulist osa Eesti tolleaegsest kultuurist – huumorit. Kui rahvalike laulude laulmine, mis kinnistas rahvuslikku tunnetust, oli Rahvarinde algusaegadel ja isegi enne seda üsna ohutu tegevus, siis huumori ja karikatuuridega ei saanud end nii vabalt väljendada.

1987. aasta 8. mail ajalehes Sirp ja Vasar ilmunud karikatuurivõistluse võidutööd, Priit Pärna karikatuuri «Sitta kah», võib pidada Eesti karikatuuriajaloo kõrghetkeks. Ilmunud pilt tekitas arutelu EKP Keskkomitee istungil, paranoilise pilguga vaadates avastati sellest veel võimukriitilisi noote. Avaldamise eest vastutanud said peapesu, kõmu võimude ärritumisest aga võimendas sensatsiooni ning kasvatas pildile omistatavat tähtsust. Sellele karikatuurile järgnesid teisedki ja aina rohkem hakkas ilmuma anekdoote, kus tegelasteks olid Lenin, Stalin, Brežnev – kuni «perestroika»-Gorbatšovini välja.

Uutmise ja avalikustamisega algasid katsetamised, kuidas reageerib tsensuur vabamatele naljadele kuni täieliku ajakirjandusliku vabanemiseni. Seega võib väita, et Eesti rahvas ka naeris end vabaks – seda enam, et rahva hulgas liikusid nõukogude-vastased anekdoodid juba varem.

Üritus on tasuta. Rahvarinde muuseum (Vabaduse väljak 9) asub otse linnaekraani all, jalakäijate tunneli sissepääsu kõrval ja on avatud kolmapäevast pühapäevani kella 10-17. Muuseumikülastused on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles