Analoogkosmosemeloodiad

Margus Haav
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Model 500- Digital Solutions
Model 500- Digital Solutions Foto: Kuvatõmmis

Model 500

Digital Solutions

Forced Exposure Records

Model 500 on Juan Atkins. Juan Atkins ei tee techno't, Juan Atkins ongi techno. Nime Model 500 all hakkas Atkins muusikat tegema juba 1985. aastal ning samal ajal asutas ka leibeli Metroplex. Metroplexi all plaadistasid ka teised Detroiti elektroonilise muusika pioneerid nagu Eddie Fowlkes, Derrick May ja Kevin Saunderson ehk siis tüübid, kes panidki aluse legendaarsele detroit techno'le. Atkins pole tegelikult juba 16 aastat Model 500 all plaadistanud.

«Digital Solutions» võib kõlada ja tegelikult kõlabki nagu mõned kahe-kolmekümne aasta tagused Model 500 salvestised. Emotsioonid on ambivalentsed, segamini on sci-fi-romantika ja düstoopiline depressioon, kuigi esimene jääb ilmselgelt võitjaks. Kosmosemeloodiad on põimitud minimalistlikus võtmes techno-disco, robo-funki ning jazz-noir'iga. Atkins laulab siin-seal kaasa ka. Saundid on suurepärased, bassid on nii sügavad, nagu peavad ja kõrgemad sagedused plõksuvad just õigetel toonidel. Atkinsi ja tema alter ego'de fännid ei pettu päris kindlasti. Mina näiteks jäin väga rahule, just selline peabki üks õige techno olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles