Rammo: filantroobid, toitke valvekoeri

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valvekoer
Valvekoer Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Kolmanda sektori eestkõneleja Alari Rammo sõnul näitaks ärimeeste hoolimist Eesti poliitikast see, kui nad rahastaksid lisaks erakondadele ühinguid, mis parteidel silma peal hoiavad.

«Pool aastat enne valimisi sisukat debatti oodata on praeguse kultuuri juures üsna idealistlik, kuna siis vastandatakse vaid rohkem või vähem populistlikke, juba valmis loosungeid,» kommenteeris Rammo õigusekspert Jüri Raidla ideed praegu taastuvenergia teema läbi rääkida.

«Küsimus on pigem selles, mil määral võetakse huvigruppe kuulda muul ajal ning kuidas saavutatakse kaasamises tasakaal era- ja avalike huvide ning ekspertarvamuste vahel, mis viiks ka mõistlikumate valimisplatvormide juurde,» leidis Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidus töötav Rammo.

Ta ei pidanud lahenduseks seda, et luua Eestisse üks võimas sõltumatu ühing, mis hakkaks valvekoerana Eesti poliitikute sõna ja tegu analüüsima ning seeläbi neid distsiplineerima.

«Pole realistlik oodata, et üks sõltumatu organisatsioon suudaks kõigi valdkondade poliitikaid, lubadusi ja nende täitmist analüüsida,» leidis Rammo.

«Mina ootan eelkõige kohalikke filantroope, kes toetaks lisaks erakondadele endile pidevalt ka demokraatiat ja debatti avalikes huvides tegutsevate kodanikuühenduste kaudu, kuna need valvekoerad on kõvasti alatoidetumad.»

Eksjustiitsminister Raidla rääkis tänases ETV hommikuprogrammis, et valimised ei taga Eestis piisavalt demokraatiat, sest erakonnad söödavad valimisdebati aruteluteemad rahvale ette, mitte vastupidi.

Ta viitas, et kui teemaseadjad on erakonnad ja kõigi parlamendiparteide esindajad toetasid taastuvenergia tasude vastuvõtmist, siis on vähetõenäoline, et nad midagi nii tundlikku enne lähenevaid valimisi ise teemaks võtaksid.

Samas leidis Raidla, et taastuvenergiadebati edukuse järgi saabki mõõta, kui hästi meie demokraatia toimib.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles