EKI: majanduse olukord on rahuldav

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) ekspertide hinnangul on majanduse olukord praegu kehvem kui mullu detsembris, kuid siiski rahuldav.

«Majanduse üldiselt rahuldav seis tugineb eelkõige positiivsetele arengutele erasektoris, samas kui investeeringute osas on olukord endiselt, juba kaheksa kvartalit järjest, ebarahuldav,» kirjutab instituudi juhtivteadur Leev Kuum EKI äsjailmunud väljaandes Konjunktuur.

EKI küsitles 19 eksperti ja majandusteadlast. Neist kõik, v.a üks andsid majanduse olukorrale rahuldava hinde; üks hindas olukorda heaks. Tulemus oli siiski kehvem kui detsembri uuringus, kus majanduse olukorda pidas heaks 15 protsenti ekspertidest.

Kokku hindasid eksperdid Eesti majandusolukorda märtsis 5,2 punktiga, mis on 0,4 punkti kehvem kui detsembri tulemus. Eesti peamistest partnerriikidest hindasid oma olukorda paremaks Rootsi, Läti ja Leedu, kehvemaks Soome ja Venemaa. Euroopa Liidu liikmesriikide keskmine hinnang oli 4,6 ja euroala oma 4,2 punkti.

Aastatagusega võrreldes pidas kolmandik eksperte olukorda praegu paremaks, kaks kolmandikku samaks.

Investeeringute olukorda hindas 44 protsenti ekspertidest halvaks ja 50 protsenti rahuldavaks. «Kuigi käesolevaks aastaks prognoositakse mõõdukat investeerimisaktiivsuse tõusu, siis ekspertide märtsi hinnangutes see veel ei kajastu,» kirjutab Kuum.

Eratarbimise olukorda hindasid eksperdid 7,9 protsendiga, mis on 0,6 protsenti enam kui detsembris.

Majanduse tulevikuväljavaateid kuue kuu perspektiivis hindas kaks kolmandikku ekspertidest samaks, kolmandik paremaks. Kokku ulatusid tulevikuootused 6,5 punktini, mis on pisut parem kui 6,4 punkti detsembris. Samas euroala ja Euroopa Liidu keskmine tulevikuootus oli 6,7 punkti.

«Detsembriga võrreldes on majanduse üldolukorra paranemislootused mõnevõrra tugevnenud ja püsivad selgelt positiivsel poolel,» märgib Kuum. «Keegi ekspertidest ei leia, et olukord võiks poole aasta pärast halvem olla.»

Samas langes tulenevalt mõõdukalt halvenenud hetkeolukorrast Eesti majanduskliima näitaja. Majanduskliima indeks oli märtsis 91,3, mis on allpool pikaajalist keskmist 92,1.

Ekspertide arvates kiireneb kuue kuu pärast hinnatõus, intressimäärad püsivad endiselt madalal ja aktsiahinnad tõusevad. Aasta keskmiseks inflatsiooniks ennustavad eksperdid 0,7 protsenti.

Väljavõte

Aastatagusega võrreldes pidas kolmandik eksperte olukorda praegu paremaks, kaks kolmandikku samaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles