Nõmmel paigaldati lindudele poolsada pesakasti

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nõmme linnaosavalitsuse, Nõmme Loodusmaja lapsed Tallinna Linnuklubi ühisel jõul paigaldati täna Hiiul metsaserva poolsada lindude pesakasti, mis olid valminud Nõmme koolide tööõpetuste tundides.

Nõmme linnaosavanema Tiit Teriku sõnul ostis linnaosavalitsus koolidele materjali, millest õpilased tundides pesakaste ehitasid. Nüüd jõudiski kätte aeg need Tallinna Linnuklubi esindaja Hans Kuusiku juhendamisel üles panna.

Pesakastid olid kahes mõõdus lennuavaga. Suurema avaga kuldnokkade, väiksema avaga tihaste, puukoristajate ja teiste väiksemate lindude jaoks. Kõik lennuavad olid ümbritsetud plekist raamiga. «See on kaitseks röövlindude ja –loomade vastu,» selgitas Kuusiku. «Suur-kirjurähn ja orav on ju lihasööjad ja lihtsalt puidust tungivad nad läbi. Lennuava kaitseks võib selle ümber lüüa mõned suure peaga naelad, näiteks papinaelad või kinnitada sinna traadist rõnga,» rääkis Kuusiku.

Mõnikord on pesakasti lennuava alla löödud pulk. See on Kuusiku sõnul väiksemaid linde jahtivatele lihasööjatele lausa kingitus, mis teeb nende tegevuse palju mugavamaks.

Kuusiku sõnul tuleb pesakasti valmistamisel ja paigaldamisel silmas pidada veel mitut asja. Esiteks peaks pesakast olema veidi ettepoole kaldu. Nii pääsevad lennutunde alustavad linnupojad paremini pesast välja. Samuti võiks pesakast olla avatav. Nii saab teda paremini puhastada, seda on soovitav teha kaks korda aastas. Selleks võiks pesakasti esikülje kinnitada hingedega.

Puu külge aga kinnitatakse pesakast mitte naelte või kruvide, vaid traadiga. Seda selleks, et puud mitte kahjustada. Näiteks võib pesakasti külgseintesse keerata kaks kruvi, mis jäävad nii palju välja, et nende külge saab kinnitada ümber puu ulatuva traadi otsad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles