Koolid keelduvad vigase e-kooli eest maksmast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri gümnaasiumi õppedirektori Anne Kloreni sõnul on töö uue e-kooliga olnud vaevarikas ja seepärast pooldab ta koolijuhtide ühenduse otsust mitte maksta e-kooli eest seni, kuni süsteem töötab tõrgeteta.
Jüri gümnaasiumi õppedirektori Anne Kloreni sõnul on töö uue e-kooliga olnud vaevarikas ja seepärast pooldab ta koolijuhtide ühenduse otsust mitte maksta e-kooli eest seni, kuni süsteem töötab tõrgeteta. Foto: Liis Treimann

Jukerdav ja pedagoogide tööaega kulutav uus e-kooli süsteem on koolid sedavõrd välja vihastanud, et nad keelduvad vigase toote kasutamise eest augusti ja septembri arveid tasumast.



Inglise kolledži direktor ja Eesti Koolijuhtide Ühenduse esimees Toomas Kruusimägi saatis üleeile e-kooli tarkvara loonud firmale Koolitööde AS kirja, kus teatas, et koolijuhid on e-koolis pettunud ja kavatsevad raha, mis on mõeldud e-kooli kasutamise eest tasumiseks, maksta hoopis koolide administraatoritele, kes on pidanud vigase süsteemi pärast lisatööd tegema.

«Me ei pea põhjendatuks tasuda e-kooli kahe kuu arveid lootuses, et oktoobrist töötab e-kool tõrgeteta,» kirjutas Kruusimägi. «Praegu töötavad administraatorid koolides kolmveerandi oma tööajast sisuliselt teie firma, Koolitööde ASi heaks.»

Kruusimägi märkis, et ettepanek augusti ja septembri arved maksmata jätta tuli mitmelt koolidirektorilt. «Lepingupartner ei ole oma lepingust kinni pidanud ja koolid ei ole saanud seda toodet, mida neile on lepinguliselt lubatud,» selgitas Kruusimägi otsust.

Ta märkis, et koolijuhid küll mõistavad, et Koolitööde AS soovis lapsi, kooli ja vanemaid siduda noortepärase suhtluskeskkonnaga, kuid e-kool peaks olema kõigepealt siiski töökeskkond, mis rahuldab kasutajate vajadusi. Vastust pöördumisele pole koolide ühendus saanud.

Jüri gümnaasiumi õppedirektor Anne Kloren on Kruusimäe avaldusega päri. «Kui me juba nii rahalises maailmas oleme, võiks see tõesti nii olla,» lisas Kloren. Koolid maksavad e-kooli teenuse eest 420–2100 krooni kuus, vastavalt õpilaste arvule.

Kloren rääkis, et uues e-koolis hakkama saamine on tõesti olnud piinarikas. «Mina sain oma päevikud loodud, aga seda unetundide arvel,» sõnas Kloren. «See pole inimlik.»

Enim heidetakse praegusele e-kooli süsteemile ette seda, et näiteks lapsevanem ei näinud pikka aega tundide sisusid. Samuti seda, et uus e-kool nõuab õpetajatelt tunduvalt rohkem aega. Ka pidid õpetajad juba augustikuus e-kooli uue õppeaasta materjale lisama, kuid enne õppeaasta algust töötas vaid vana e-kool.

E-koolis pole võimalik printida välja klasside nimekirju ega koostada analüüse-aruandeid. Samuti ei saa sisestada ja saata teavet tervele klassile. Kruusimägi märkis, et menüüd on peidetud, sisestatud tunde on raske leida ja hindeid ei ole võimalik kogu klassile ühtse tulbana kirjutada.

Koolitööde ASi esindaja Sten Soosaar möönis probleeme. «Mis puutub sellesse, et septembrikuus pole teenus hästi toiminud, siis sellega olen täiesti nõus,» rääkis Soosaar. Samas ütles ta, et arvete maksmata jätmist ei pea ta õigustatuks, sest see teenus, mis koolidele lubatud, on olemas ja tagatud. See tähendab, et klassipäevik on toiminud kogu aeg.

Kui palju lisaaega selle täitmine on õpetajatelt röövinud, ei ole Soosaare sõnul siinjuures küsimus.

Kuigi Soosaar möönab probleeme, ei ole selles tema kinnitusel süüdi vaid Koolitööde AS. «Mõnes kohas võiks ka kooli poole vaadata,» märkis ta. Koolide ühenduse pöördumisele vastamiseks ei ole Soosaare sõnul seni aega olnud.

«Muidugi vastame sellele kirjale, aga praegu on meil käed ja jalad tööd täis, sest üritame koolidele võimalikult head teenust pakkuda,» ütles ta. Soosaar lubas, et tõrked hinderaportiga saavad kõrvaldatud juba täna-homme ning ülejäänud probleemid järgmisel nädalal.

Koolijuhtide etteheited uuele e-koolile

•    E-kool on õpetajale liiga aeganõudev ega ole kasutajasõbralik

•    E-koolis pole võimalik välja printida klassi nimekirju ja puudub üldse loogiline võimalus printida, pole võimalik koostada analüüse ja aruandeid

•    Ei ole võimalik sisestada ja saata kogu klassile või õpperühmale teavet

•    Sisestatud tunnid pole piisavalt kiiresti leitavad

•    Kontrolltööde graafik ei ole kõigile nähtav nädalate, kuude ja aastate kaupa

•    Hindeid ja puudumisi ei saa kogu klassile sisestada ühtse tulbana, seda tuleb teha ükshaaval

Allikas: Eesti Koolide Ühendus


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles