Fotod ja video: kuidas õpitakse tsirkusetrikke tegema?

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees käis aprillis toimuva tsirkusefestivali raames uurimas, milline on tsirkuse köögipool. OMAtsirkuse täiskasvanute trennis loomi ei taltsutata ja klouni ei mängita. Vaata videost!

OMAtsirkuse trenniruumid on peidetud Kopli tänaval asuva Standardi kontorimaja teisele korrusele, kuhu lift keeldub sõitmast. Sõidan seetõttu kolmandale korrusele ja kõnnin treppi mööda ühe korruse võrra allapoole.

Minu üllatuseks on vanas kontorihoones suur saal, kus ripuvad erinevad köied ning põrand on kaetud mattidega. Kuna olen kohale saabunud tööriideis, siis muretsetakse mulle garderoobist kiiresti mugavamad. Triiksärgis trapetsil kõõluda ei oleks tõesti olnud kõige mugavam.

«Meie tsirkus ei ole selline traditsiooniline tsirkus, mida inimesed on harjunud nägema. Meil on siin selline loomade vastane poliitika, loomade piinamine meile ei meeldi. Teeme tänapäevasemat tsirkust - rohkem teatrit ja akrobaatikat,» selgitab Kristin Made mulle OMAtsirkuse eripära.

Alustame minu elu esimest tsirkusetreeningut: teeme harjutusi trapetsil, pillume kurikaid, sõidame monorattaga ja lõpuks sooritame hüppeid. Aeg kulub kiiresti ja mulle endale tundub, et olen kõiges kohutav. Kristin püüab motivatsiooni üleval hoida, ta on julgustav ning parandab veidi äpardustest räsitud enesetunnet.

Tund aega hiljem saab trenn läbi. Kuigi kloune selles tsirkuses ei ole, siis nalja sai nabani ning kogemus oli tore.

Juba sel pühapäeval on kõigil huvilistel võimalik OMA tsirkuse treeningutel osaleda, sest kell 12 avatakse kõigile huvilistele uksed. «Saab teada, kas üldse selline trenn sobiks. Õpetame siin tsirkust nii lastele kui täiskasvanutele,» julgustab Kristin kõiki kohale tulema.

«Tsirkus on selline mitmekülgne, siin leidub kõigile midagi: mõnel on parem tasakaaluhoidmine, teisel koordinatsioon ja kolmandad on hullujulged, kellele meeldib kõrgustes trikke teha,» lisab ta.

OMAtsirkus on noorte kollektiiv, kes tegeleb tsirkusega. Just sellisega, nagu nemad ise tahavad ja oskavad. Olgu see siis kellegi jaoks uus või kellegi teise jaoks vana. Nad avastavad maailma omade silmadega ja alati uuesti.

Eesti tsirkusekogukond kutsub osa saama Eesti Tsirkuse Festivalist. Aprilli jooksul leiavad aset erinevad tsirkusesündmused Tallinnas, Tartus ja Keilas, mis on osa Üleilmsest Tsirkusepäevast 2015. Festivali programmis osaleb kõigi aastate suurim esinejate hulk erinevatest Eesti tsirkuse organisatsioonidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles