Otepää vallavanem: käskkirjad on saanud väga lohed ametnikud

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää vallavanem Aare Matt ütleb, et käskkirjad saanud Otepää vallavalitsuse töötajad olid väga-väga laisad.
Otepää vallavanem Aare Matt ütleb, et käskkirjad saanud Otepää vallavalitsuse töötajad olid väga-väga laisad. Foto: Margus Ansu

Otepää vallavanema Aare Mati sõbralik pilk ei anna põhjust arvata, et just see mees ametnikele silmagi pilgutamata käskkirju jagab. Tema karistab enda jutu järgi tõelisi lohesid.

Olete nüüd olnud mõned kuud Otepää valla juht, kas te peate end võimekaks inimeseks, kes suudab tuua valla välja juba aastaid kestnud juhtimiskriisist?

Suudan. Ma olen selles kindel. Meeskonnatööd teen ja suudan olla kindlameelne. Siin on vaja ikkagi otsuseid vastu võtta. Kui otsuseid vastu ei võta, siis mingi aja pärast süsteem enam ei tööta. Otsuseid tuleb teha õigeaegselt, inimesi tuleb muidugi hoida, aga kui töö ei laabu, tuleb lahti lasta. Midagi ei ole teha.

See töö meeldib teile?

Mul ei ole selle vastu midagi. Mulle sobib füüsiline töö ja vaimne töö – ma saan valida. Ja juhtimistöö sobib ka – ei ole üldse probleemi.

Olete jõudnud selle mõne kuuga, mil te valda olete juhtinud, vallandada Pühajärve põhikooli direktori ja jagada käskkirju neljale vallavalitsuse töötajale. Miks?

Kõigil käskkirjadel on kindel põhjus. Midagi ei ole juhuslikku. Oleme ausad, kuna tükk aega on vallajuhid vahetunud, siis on läinud kord üsna lõdvaks nii tööl käimise kui tööülesannete täitmise osas. Koalitsiooni soov on saada ükskord kord majja.

Kui me räägime konkreetselt Pühajärve põhikooli direktorist, siis on tegu staažika ja hinnatud koolijuhiga. Ta on mulle selgitanud põhjusi, mille tõttu ta ametist vabastati, ja kõige muu Otepäält kuulduva taustal tunduvad need põhjendused naeruväärsed.

Pallase vabastamise põhjuseks oli tegelikult see, et ei võetud hinnapakkumisi. Näiliselt väga tühine asi, aga kui süveneda, siis ütleb koolijuht, et ta on võtnud aastate jooksul ainult mõned hinnapakkumised. Seadus ütleb selgelt, et tuleb võtta vähemalt kaks pakkumist, et selgitada välja soodsaim.

Mida te ikkagi toimetate – olete omavalitsust mõne kuu juhtinud ja nende inimeste arvates, kellega suhelnud olen, sooritate praegu oma isiklikku kättemaksuaktsiooni?

Mul ei ole põhjust millegi pärast kätte maksta. Miks ma peaks?

Tean, et peate lugu distsipliinist tööle saabumise ja töölt lahkumise kellaaegade osas, aga see lugupidamine distsipliini vastu on väidetavalt valikuline. Leidub ka ametnikke, kes võivad endale lubada hilisemat tööletulekut.

Need, kellele on tehtud käskkirjad, on olnud ikka väga-väga lohed. Enne on suuliselt räägitud mitu korda ja veel meilitsi neli-viis korda – kui ka siis asju korda ei saa, tulebki käskkiri.

Kas vallasekretär on samuti lohe?

Raudselt on lohe. Tal peaks olema juba vähemalt kolm käskkirja. Esimese käskkirja sai ta seetõttu, et ei vastatud inimeste kirjadele. Inimesed ootasid vastuseid oma kirjadele ja õiguskantsler andis teada, et need asjad tuleb korda teha. Seda peaks korraldama vallasekretär.

Nii et teie eesmärk pole mitte stalinistlik süsteem, vaid korra majja löömine?

Jah, et süsteem toimiks. Et siia pöörduvate inimestega suheldaks korrektselt. Et ei oleks nii, et ametnik on võimul ja otsustab.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles