Teadlased: Hiina tsensuuri haare ulatub üle riigipiiride

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google-i otsingumootor hiina keeles
Google-i otsingumootor hiina keeles Foto: SCANPIX

Hiina on laiendanud oma tsensuuri üle riigipiiride, rünnates internetilehekülgi üle terve maailma, teatasid teadlased reedel.

Uue strateegia, mille uurijad on nimetasid «Suureks kahuriks», eesmärk on sulgeda leheküljed ja teenused, mis võimaldavad hiinlastel oma võrguteenustele kehtestatud «tulemüürist» mööda minna, teatasid Toronto ülikooli uurijad.

Selleks «kaaperdab» uus mehhanism konkreetsete IP-aadresside liikumise veebis, sõnasid nad.

Eelmisel kuul teatas aktivistide organisatsioon GreatFire, et Peking hoogustab võitlust Lääne tihtipeale Hiina-kriitiliste lehekülgede sisu «peegeldavate» kohalike lehekülgede ja serverite vastu.

Strateegia hõlmab DDoS-rünnakuid (Distribute Denial of Service Attack) ehk teenusetõkestust, millega tahetakse soovimatud leheküljed halvata.

Kanada teadlaste sõnul on Peking küberrünnakuid eitanud, kuid «Suure kahuri» koodis on väga palju sarnasusi Hiina üleriikliku «tulemüüri» koodiga, mis viitaks samadele loojatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles