Kapo näeb riigisaladusele ligi pääsevate isikute Venemaale reisimises suurt ohtu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: laura kangur

Kaitsepolitsei hinnangul on Venemaal varasemast veel suurem püüd pääseda ligi Eesti riigisaladustele või seda valdavatele isikutele, seetõttu näeb kapo eriti suurt ohtu selliste inimeste reisimisel Venemaale.

«Julgeolekuolukorra muutuse tõttu on veelgi suurenenud Venemaa julgeolekuteenistuste aktiivsus, pääsemaks juurde Eesti Vabariigi riigisaladustele või salastatud välisteabele ning sagenenud surveavaldused riigisaladusele juurdepääsu valdavatele isikutele,» kirjutab Kaitsepolitseiamet oma värskes aastaraamatus. «Riigisaladusele juurdepääsu luba omavate isikute viibimine riskiriikides (ka isiklikel eesmärkidel) põhjustab Kaitsepolitseiameti hinnangul praegu suurt ohtu riigisaladuse kaitsele ning samuti inimeste enda turvalisusele.»

Kapo meenutab, et avalikkusele on teada mitmed juhtumid, kus Venemaa ülesandel ja huvides on Eesti kodanikud kogunud ja edastanud riigisaladust ning salastatud välisteavet ehk on toime pannud riigireetmise. «See pole ühelgi juhul olnud inimese enda initsiatiiv, vaid Venemaa eriteenistused on nad värvanud ning kallutanud riiki reetma,» märgitakse aastaraamatus.

«Sellise värbamise eelduseks ei pruugi alati olla ebalojaalsus või varasem tahe riiki reeta. Vaenulik eriteenistus oskab ära kasutada kõiki isiku nõrkusi, sealhulgas ohtude alahindamist, hooletust ja mugavust. Riigisaladusele juurdepääsu loa andmise või selle pikendamise seisukohast on oluline, et seda omavad isikud ei satuks välisriigi sellise ründe alla, millega püütakse isikut tema tahtest olenemata sundida riigisaladust ebaseaduslikult avalikustama või edastama,» põhjendab kapo aastaraamatus.

Seetõttu peavad riigisaladuse ja salastatud välisteabe seaduse (RSVS) järgi riigisaladusele juurdepääsu õigust omavad isikud teavitama asutust või juriidilist isikut, kellega neil on teenistus- või lepinguline suhe, ning samuti kaitsepolitseiametit igast isikust, kes püüdis või püüab mis tahes viisil saavutada ebaseaduslikku juurdepääsu riigisaladusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles