Kapo: Impressum õhutab väga varjatult ja peenetundeliselt vaenu

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremlimeelne ajakirjanik Giulietto Chiesa.
Kremlimeelne ajakirjanik Giulietto Chiesa. Foto: Stanislav Moshkov / Scanpix

Kaitsepolitsei nentis, et meediaklubi Impressumi esinejatele järgemööda sisenemiskeeldusid andes saab reklaami ka meediaklubi, kuid kapo peadirektori Arnold Sinisalu kinnitusel ei saa lasta klubil Eesti-vastast vaenu levitada.

Tänavu aprilli algusel teatas Impressumi kutsel Tallinnat külastanud tšetšeeni kirjanik German Sadulajev Facebooki vahendusel, et riigist lahkudes tühistati lennujaama piirikontrollis tema Schengeni viisa.

Varem on saanud Eestisse sisenemise keelu kaks Impressumi külalist: Valeri Tiškov ja Giulietto Chiesa.

Arnold Sinisalu nentis, et sisenemiskeelud võivad Impressumile reklaami teha ning see on kaasnev kahju. «Me ei soovi, et selline klubi ja selle külalised õhutaksid vaenu. Sisuliselt seda tehakse, ehkki väga peenetundeliselt ja varjatult. Sisuliselt häälestatakse inimesi Eesti riigi vastu. Seda tehakse väga kaudselt, kuid sisuliselt on see nii,» selgitas Sinisalu.

Kapo aastaraamatus on ka tausta andev peatükk Impressumi kohta:

Impressumi asutasid 2008. aastal Komsomolskaja Pravda v Severnoi Jevrope väljaandja Igor Teterin ja Komsomolskaja Pravda ajakirjanik Galina Sapožnikova, et korraldada suunatud arutelusid Venemaa mõjutustegevuse jaoks olulistel teemadel.

Impressumi korraldamisel on alates 2008. aasta sügisest toimunud regulaarsed Eesti-vastased propagandistliku sisuga üritused. Teadaolevalt oli Eestisse loodud propagandaklubi esimene, mis asutati endise NSV Liidu okupeeritud territooriumil paiknevatesse riikidesse, mida Venemaa peab oma mõjusfääriks.

Sama grupp on oma tegevust Venemaa naaberriikides aasta-aastalt laiendanud. 2009. aasta juulis moodustati Moldovas ja Ukrainas Krimmis Galina Sapožnikova eestvedamisel klubi Format-A3, mis kasutab Impressumiga identset formaati ja samu esinejaid.

Järgmine laienemine toimus 2010. aasta septembris, kui Ukraina pealinnas Kiievis alustas tegevust Skovoroda Klubi.

2011. aasta aprillis alustas Format-A3 kohtumisõhtute korraldamist Lätis ja 2012. aasta sügisel Leedus.

Kõik nimetatud klubid – Impressum, Format-A3 ja Skovoroda – on sisult samad. Impressumi üritustel ei toimu vaba mõttevahetust, vaid levitatakse enamasti Venemaa mõjutustegevuse põhisõnumeid. Külalised peavad end ette registreerima, küsimused tuleb esitada kirjalikult ja korraldajad valivad neist sobivaimad välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles