Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Välisriikide küberluure Eesti vastu on püsiv ja sihipärane

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Piret Lakson
Copy
Välisriigid püüavad jätkuvalt saada ebaseaduslikku juurdepääsu Eesti ametkondade arvutivõrkudele.
Välisriigid püüavad jätkuvalt saada ebaseaduslikku juurdepääsu Eesti ametkondade arvutivõrkudele. Foto: SCANPIX

Välisriikide küberluure Eesti vastu on püsiv, sihipärane ja tehniliselt kõrgel tasemel, kinnitab kapo oma aastaraamatus.

Mullu püüdsid välisriigid korduvalt saada ebaseaduslikku juurdepääsu Eesti ametkondade arvutivõrkudele ja neis töödeldavale teabele. Selline varjatud katsetamine on pidev ja paaril juhul üritati välisriigist saada ligi tundlikule teabele, kus oli detailselt kirjeldatud Eesti ametkondade ressursse ja võimekust. Selle katse meetodiks oli võltsitud ja pahavaraga e-kirja saatmine ja avamine.

Enimlevinud ründemeetodiks ongi suunatud ründed e-kirjade vahendusel. Meetod on küll vana ja tuntud, kuid efektiivne. Kirja saajale üritatakse jätta muljet, nagu oleks kirja saatnud tema tuttav või tema tegevusega seotud isik, ning sellele on lisatud pahavara sisaldav manus, mis üritab nakatada kasutatavat arvutit nuhkvaraga.

Tagasi üles