Padar kutsus Valgevene opositsioonijuhi Eestisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene üks opostiooniliidritest Aleksandr Kozulin.
Valgevene üks opostiooniliidritest Aleksandr Kozulin. Foto: ITAR-TAS / Scanpix.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Ivari Padar kutus laupäeval Vilniuses Valgevene opositsioonijuhi ja endise presidendikandidaadi Aleksandr Kozuliniga kohtudes ta külaskäigule Eestisse.

Padar pakkus Valgevene sotsiaaldemokraatide ühele juhile Kozulinile võimalust puhata oma talus Võrumaal, teatas SDE välissekretär Jörgen Siil.



Padar uuris augustis Valgevene võimude poolt Vitebski vanglast vabastatud Kozulini tervise järele ja tundis huvi, kui tugev on president Aleksandr Lukašenka võim hetkel.



Kozulini sõnul on Lukašenka väsimas, kuid paljud inimesed ikka toetavad teda, kuna meedia on kallutatud. Kozulini sõnul poliitvange enam sisuliselt ei ole, aga samas represseeritakse võimude poolt inimesi, kellel läheb hästi.



Kozulini avaldas heameelt, et Valgevene ja Balti rahvaste suhted on sõltumata Lukašenka režiimist normaalsed ja et Valgevenes võidaks aru saada, et Euroopa Liit ei ole Valgevene vaenlane, vaid Venemaa on see, kes on muutunud agressiivseks oma naabrite suhtes.



Kozulini sõnul vajaksid Valgevene inimesed eriti, et Schengeni viisad oleksid odavamad, sest praegune 60-eurone (940-kroonine) hind käib neile üle jõu.



Padari sõnul peaks Eesti rohkem tähelepanu pöörama Valgevene olukorrale Ukraina ning Gruusia kõrval ja kiitis siinkohal Leedut, kes selles suunas aktiivselt tegutseb.



«Peaksime mõtlema rohkem Valgevene demokraatlikele liikumistele ja kuidas me neid toetada saame. Tuletan meelde, et tegemist ju sisuliselt meie naaberriigiga, sest Valgevenel on ühine piir Lätiga,» sõnas Padar.



Padar kohtus Kozuliniga Leedu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valimiseelsel konverentsi raames.



SDE esimees kirjutas laupäeval koos Leedu peaministi Gediminas Kiriklase ja Läti Sotsiaaldemokraatliku Tööpartei esimehe, Riia aselinnapea Janis Dinevicsiga alla Balti riikide sotsiaaldemokraatlike parteide poliitilise koostöö kokkuleppele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles