Tallinna Ülikool avab homme Konfutsiuse Instituudi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikool.
Tallinna Ülikool. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Kolmapäeval kell 17 toimub Tallinna Ülikoolis Konfutsiuse Instituudi pidulik avamine.

Eesti esimese ülemaailmsesse võrgustikku kuuluv hiina keele ja kultuuri keskuse avamisel osalevad Tallinna Ülikooli rektor Rein Raud, riigikogu kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg, haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Andres Koppel, Rahvusvahelise Hiina Keele Nõukogu direktor Xu Lin ning Hiina Rahvavabariigi kõrgetasemeline kultuuri- ja haridusdelegatsioon eesotsas Li Changchuniga.

Tallinna Ülikooli Konfutsiuse Instituut on ülemaailmsesse Konfutsiuse Instituutide võrgustikku kuuluv hiina keele ja kultuuri keskus, mille peakorteriks on Rahvusvahelise Hiina Keele Nõukogu (Hanban).

Hetkel on maailmas tegutsemas ligi 300 Konfutsiuse Instituuti, mis tegutsevad koostöös välisülikooli ja Hiina ülikooli vahel. Tallinna Ülikooli partneriks on Guangxi Ülikool Nanningi linnas. 

Eestisse instituudi rajamise idee on pärit haridusminister Tõnis Lukase 2008. aasta visiidist Hiinasse. Koostöös haridus- ja teadusministeeriumi ning Eesti suursaatkonnaga Pekingis sõlmiti 2009. aastal ettevalmistavad lepingud, märtsis 2010 külastasid Tallinna Ülikooli esindajad Hanbani peakorterit Pekingis ning sõlmiti koostööleping Tallinna Ülikooli ja Guangxi Ülikooli vahel. 

Tallinna Ülikooli Konfutsiuse Instituudi põhitegevusteks on hiina keele õpetamine ning hiina kultuuri puudutavate kursuste ja loengute korraldamine; hiina keele standardiseeritud testide korraldamine (ainsana Eestis); Hiinas õppimist puudutava teabe edastamine ja levitamine ning kultuuri- ja haridusalase koostöö edendamine Eesti ja Hiina vahel.

Tänaseks on Konfutsiuse Instituut alustanud juba esimeste kursustega – hetkel on käimas «Hiina keel algajatele» ning «Hiina filosoofia seminar: Zhuangzi», aga ka tasuta hiina keele kursus algajatele.

 Tallinna Ülikooli Konfutsiuse Instituut hakkab koostööd tegema Tartu Ülikooli ja ka teiste Eesti ülikoolidega.

Vastavalt Eesti ja Hiina vahelisele kokkuleppele on lisaks TLÜ Konfutsiuse Instituudile juba avatud ka eesti keele ja kultuuri lektoraat Pekingi Võõrkeelte Ülikooli juures. Alates 1. septembrist õpetab Pekingis eesti keelt Katrin Jänese, senine Tartu Ülikooli eesti keele lektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles