Pärnumaal harjutatakse NATO erioperatsioonide juhtimist

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti eriüksuslased.
Eesti eriüksuslased. Foto: Arvo Jõesalu

Pärnumaal Eametsas täna alanud staabiõppuse Trident Jaguar raames harjutab NATO erioperatsioonide väejuhatus eriüksuste juhtimist olukorras, kus arenev kriis nõuab liitlasvägede kiiret sekkumist.

NATO erioperatsioonide väejuhatuse ülema kindralleitnant Brad Webbi sõnul ei pruugi eriüksuste tegevus avalikkusele silma paista, aga erioperatsioonid on tänaseks osa nii NATO julgeoleku tegevuskavast kui kaitseplaanidest. «Eriüksuste rolli nähakse tihti liiga kitsalt ja unustatakse, et meil on terve rida võimekusi, millega suudame panustada julgeolekukoostöösse, kriiside reguleerimisse ja kollektiivkaitsesse,» lisas Webb.

Kuni 27. aprillini kestva õppuse tegevust juhib Eametsas NATO erioperatsioonide väejuhatuse staabi ümberpaigutatav juhtimiselement, mille ülesandeks on koordineerida eriüksuste tegevust mitmetes erinevates riikides, vahendas kaitseväe peastaap.

NATO erioperatsioonide väejuhatus allub otse NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja kindral Philip Breedlove'le. Juhtimiselemendi valmisolekut operatsioonidel osaleda kinnitasid liitlasriigid eelmise aasta Walesi tippkohtumisel, mis loob eeldused eriüksuste kasutamiseks NATO kiirreageerimisjõudude toetamisel.

Väejuhatuse esindaja Scott Morrisoni sõnul on NATO eriüksused viimase kümne aasta jooksul loonud tingimused mitmete liitlasvägede edukate sõjaliste operatsioonide läbiviimiseks. Eriüksustel on kaasaegses sõjapidamises kriiside kiirel lahendamisel kanda võtmeroll, toetades samas konventsionaalseid võimekusi nagu maa-, mere- ja õhuvägi.

See on esimene kord kui sedalaadi õppus viiakse läbi väljaspool Monsi, Belgias, kus asub NATO erioperatsioonide väejuhatuse staap ja kus teenivad ka Eesti eriüksuslased. Õppuse ettevalmistamise ja sujuva läbiviimise tagavad kaitseväe erioperatsioonide väejuhatus ja toetuse väejuhatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles