Riigikogulased valisid oma parima teo

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu
Riigikogu Foto: Toomas Huik

2007. aastal valitud riigikogu liikmed annavad aru, mida peavad nemad oma ametiaja kõige paremaks teoks.

Postimees saatis kõigile 101 riigikogu liikmele e-kirja, uurimaks, mis on 2007. aastal valitud riigikogu parim tegu. Aega sellele küsimustele vastamiseks leidsid 57 saadikut. Lembit Kaljuvee (Keskerakond) vastas, et ta sooviks vastata, kuid talle ei sobinud formaat. Riigikogulaste vastused ilmuvad vastajate tähestikulises järjekorras.

Jaak Aab (Keskerakond)

Parim tegu on see, et Keskerakonna eestvedamisel suutis opositsioon ära hoida maagümnaasiumide sulgemise. Kaob maalt kool, kaob seegi vähene maapiirkonnas allesjäänud elu ja aktiivsus.

Robert Antropov (Reformierakond)

Vastuvõetud politsei-, piirivalve-, pääste-, kriminaal-, ja karistusseadused tagavad riigi sisejulgeoleku taset ja arenemisvõimet.

Peep Aru (Reformierakond)

Kordaläinuks loen tegevust majanduskriisiga maadlemisel, konservatiivse eelarvepoliitika elluviimisel ja euro saamisel. Ja seda kõike pahatahtlikke pensionide vähendamise ettepanekuid arvesse võtmata.

Ene Ergma (Isamaa ja Res Publica Liit)

Riigikogu on suutnud majanduskriisis tegutseda hästi ning ka Eesti üleminekus Euroopa ühisrahale on parlament  kandnud märkimisväärset rolli.

Igor Gräzin (Reformierakond)

Aga saavutus on see, et oleme valinud ja hoidnud Eesti kõige kauem kestnud valitsust ja sellist, mis on Eesti ajaloo parim. Ta valitakse veel tagasi – vaadake vaid.

Kaia Iva (Isamaa ja Res Publica Liit)

Pean väga tähtsaks uue põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse vastuvõtmist ja teiste haridusdokumentide uuendamist. Selle käigus toimunud arutelud ning kokkulepped on väga väärtusulikud. Sümpaatne, et suurt tähelepanu pälvis reaalainete olukord ja insener-tehniliste alade areng!

Helmer Jõgi (Reformierakond)

Suutsime täita kriteeriumid, mis võimaldavad meie riigil uuest aastast ühineda euroalaga, andes tõuke majanduskasvule ja uute töökohtade loomisele.

Mart Jüssi (Eestimaa Rohelised)

Ega seda seestpoolt näe, mõne teo tagajärjed pole ju veel selgunud ja eks neid saa hinnata ehk kunagi tähelepanelikud ajaloolased. Minu arvates on hea, et riigikogu siiski teadlasi toetas nende argumentides Nord Streami protsessi läbipaistvaks muutmisel.

Elu on näidanud, et raha teeb pimedaks - tänagi on antud Soome kohtu poolt hinnang, et selle projekti majanduslik kasu (oli:kahju) kaalub üles võimaliku maailma loodusele tekitatud kahju. See ei ole lihtsalt võimalik, sest raha ei kõlba süüa.

Urmas Klaas (Reformierakond)

Nii president kui Riigikogu esimees hindasid parlamendi praeguse koosseisu tööd positiivselt. Olen juhtinud selles koosseisus ühe suurema töökoormusega komisjoni, majanduskomisjoni ning oleme oma komisjonis menetlenud mu hinnangul väga olulisi eelnõusid. Tõstan esile näiteks elektrituruseadust ja ka monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seadust, mis eelistab kohalikke kütuseid vene gaasile ning aitab toasooja hinda kontrolli all hoida.

Kahtlemata on väga olulised kõik need otsused ja sammud, mis viisid Eesti ühinemisele euroga. Selle sammu positiivset tähendust kogeme juba praegu uute investeeringute näol.

Kalev Kotkas (Sotsiaaldemokraatlik Erakond)

Eurole ülemineku tagamine.

Peeter Kreitzberg (Sotsiaaldemokraatlik Erakond)

Üheks paremaks põhikooli -ja gümnaasiumiseaduse vastuvõtmine kõigi fraktsioonide aktiivsel osalusel, mis ei tähenda, et kõik erakonnad oleksid seadusega täiesti rahul

Jaan Kundla (erakonnata, sai riigikokku Keskerakonna nimekirjas)

Stabiilse valitsuse toetamine ja kindlustamine, milles on isiklikult ka minu panus. Otsustav kärbete tegemine igas valdkonnas ja Eesti majanduslanguse peatamine, euroraha.

Tõnis Kõiv (Reformierakond)

Eesti on ülemaailmses majanduskriisis püsinud tarku otsuseid tegeva riigina ja paljud nendest otsustest on saanud kinnituse parlamendi esimehe haamrilöögiga. Meid on maailmas märgatud ja tunnustatud. Alanud on uus majanduskasv, mille tulemusena hakkab ka kõigi inimeste elujärg peatselt taas paranema. Muidugi tuleb kõigil tervetel ja tööeas inimestel selleks ka ise pingutada.

Kalle Laanet (Keskerakond)

Liiklusohutusega seonduvate seaduste täiustamine.

Lauri Laasi (Keskerakond)

Parima tiitlit on raske välja anda. See oleks võinud olla hetk, mil koalitsioon ja opositsioon jätavad erimeelsused ja tegutsevad ühise eesmärgi nimel näiteks tööpuuduse vähendamisel.

Valdur Lahtvee (Eestimaa Rohelised)

Riigikogu praeguse koosseisu enamuse parim tegu - sundinud valitsust jätkama ökoloogilise maksureformi elluviimist, mis on pisut muutnud meie majanduse struktuuri konkurentsivõimelisemaks.

Heimar Lenk (Keskerakond)

Parimat on küll raske meenutada. Keskmise inimese jaoks on enamik otsuseid ikka halvad olnud. Näiteks käibemaksu kasv ja aktsiiside suurendamine, mille tulemusena kasvavad hinnad tänaseni suure kiirusega ja elatustaseme languse all kannatab üha rohkem vaesemaid inimesi. Pensionid tõusid lubatust vähem ja nende tasuta kojukanne enamiku vanarahva jaoks kaotati.

Kõige jõhkram on muidugi selle parlamendi poolt vastu võetud töölepingu seaduse uus versioon, mis sobib hästi äsjase manifestiga kurikuulsaks saanud tööandjaile, kuid sõna otseses mõttes alavääristab tavalist tööinimest, kelle õigused viidi sellele minimaalsele tasemele, mida Euroliit veel välja kannatab.

Väino Linde (Reformierakond)

Üldises plaanis pean oluliseks, et seni oleme riigieelarveid vastu võttes suutnud järgida vana tõde, mille kohaselt kulutada saab ikka alati vaid niipalju kui on olemas tulu. Veel on tähtsateks uue perekonnaseaduse, liiklusseaduse ja võrdse kohtlemise seaduse vastu võtmine.

Aleksei Lotman (Eestimaa Rohelised)

Parimaks tuleb lugeda ökomaksureformi kännu tagant lahti saamist.

Inara Luigas (Keskerakond)

Parim tegu on see, et on avalikult hakatud infotundides arutlema Vabadussõja ausamba rahastamisest, on juletud võtta see teemaks ning seada kahtluse alla 120 miljonit maksev investeering pidevat rikkis olevasse ja kolletuvasse plastmassist ikooni.

Lauri Luik (Reformierakond)

Tark fiskaalpoliitika ning seeläbi eurotsooni pääsemine on kahtlemata viimaste aastate üks olulisemaid samme, et Eesti majandus saaks taas kiirelt arenema hakata ning et loodaks juurde uusi täisväärtuslikke töökohti. Kindlasti tunnen uhkust meie vanemahüvitise süsteemi loomise ja arendamise üle ning ka selle üle, et oleme vaatamata keerulistele aegadele suutnud pensioneid hoida ning isegi tõsta.

Koolireform (põhikooli- ja gümnaasiumiseadus) oli esimene suurem samm Eesti haridusmaastiku korrastamisel. «Tiigrihüpe 3» kätkeb endas järgmisi suuremaid hariduspoliitilisi väljakutseid, millega oleme juba algust tegemas.

Maret Maripuu (Reformierakond)

Oluline saavutus oli see, et masu tingimustes jäid enamus sotsiaaltoetused kärpimata. Kui rääkida ühest konkreetsest asjast, siis parimaks loen seda, et pikendati vanemahüvitise maksmise perioodi, mis võimaldab vanemal kodus olla kuni lapse 1,5-aastaseks saamiseni.

Silver Meikar (Reformierakond)

Täna riigikogu ütles vabariigi president Ilves: «... hindan valitsuse ja parlamendi töö tulemuslikkust selle alusel, kas Eestil õnnestub täita eurole üleminekuks vajalikud Maastrichti kriteeriumid; kas Eesti saab 2011. aasta alguses euroala liikmeks. See oli latt, mille ületamine pidi näitama nii teistele kui eelkõige meile endile, kas tegime piisavalt, ja kas tegime õigel ajal.»

Arvan, et just kogum raskeid (ja vahel ka ebapopulaarsed) otsuseid, mis tagavad meile Euro kasutuselevõtu 1. jaanuaril 2011, on selle Riigikogu parimaks teoks. Selle kõrval on raske tuua kõige halvemat tegu, sest midagi nii mastaapset ega olulist ei ole olnud.

Maret Merisaar (Eestimaa Rohelised)

Positiivse poole pealt nimetaksin seadusemuudatusi, mis puudutavad elanike kommunaalkulusid: vee- ja soojahinna konkurentsiameti kontrolli alla viimise ja elamute energiatohususe tõstmise kaudu.

Jaanus Marrandi (sai riigikokku Rahvaliidu nimekirjas, nüüd Sotsiaaldemokraatlik Erakond)

Parimat tegu ma siin välja tooma ei hakkaks, jäägu see koalitsioonipoliitikute kiituse objektiks. Peamiselt on olnud tegu ju raskete ja väga raskete otsustega ja ka paljud nn head otsused on olnud seotud rohkem suurte sõnadega kui sisuliste asjadega.

Eiki Nestor (Sotsiaaldemokraatlik Erakond)

Parimad teod on vanaduspensionide indekseerimise korra pensionäridele sõbralikumaks tegemine ja tööturuameti kohustuste üleandmine töötukassale. Mõlema sammu positiivsed mõjud saavad selgeks mõne aasta pärast. Isegi eurole üleminek jääb nendele mõjudele alla.

Liisa Pakosta (Isamaa ja Res Publica Liit)

Ma ei armasta eriti edetabeleid ega äärmuste otsimist. Aga olemata originaalne, siis suurim saavutus on ikkagi vähemusvalitsuse tingimustes eesti viimine eurokõlbulikuks ja selle kaudu tööpuuduse reaalne vähendamine.

Keit Pentus (Reformierakond)

Keerulistel aegadel kindel juhtimine ja kiire reageerimine, mille tulemusel on meil võimalik ainsa riigina eurole ülemineku abil oma majandusele uus hoog anda.

Heljo Pikhof (Sotsiaaldemokraatlik Erakond)

Mõistagi on hea, et euro lõpuks tuleb, piinlik kah, kui kogu meie kõrgretoorika taustal oleks see jälle edasi lükkunud. Euro annab riigile usaldusväärsust juurde, ent egas see majanduse elavdamise imerohi veel ole – elame, näeme. Mitmed riigikogu eelarvekärped olid selleks vajalikud, teised jälle mõtlematud või suisa ühiskonnavaenulikud, lüües niigi kehval ajal elanikkonna enamust ja kõige valusamalt just nõrgimaid.

Parima teona tooksin esile ühe üsna varju jäänud asja, mis aga puudutab igat viimset kui peret ja mille julgen kanda enda kui sotsiaalkomisjoni esimehe tegevuse plusspoolele: tellisime perekonnaseaduse eelnõu sotsiaalsete mõjude analüüsi, mispeale jäi kehtestamata varalahususe printsiip, sest see oleks pannud nõrgema abielupoole teisega võrreldes sootuks halvemasse olukorda.

Mati Raidma (Reformierakond)

Oma valdkonnas - riigikaitses - pean suurimaks saavutuseks riigikogus põhjalikult täiendatud ja muudetud kaitseväe korralduse seaduse vastuvõtmist. Üldistest teemadest kindlasti töö riigieelarvega, mis meid eurotsooni ning majanduse uue kasvu algusesse viis.

Jüri Ratas (Keskerakond)

Riigikogu XI koosseisu parimaks teoks pean seda, et opositsiooni eesvedamisel on suudetud ära hoida mõned väga negatiivsed tulevikuplaanid. Näiteks tasuta koolitoidu kaotamine või omavalitsuste jõuga liitmine 20 vallaks ja linnaks.

Rein Ratas (Keskerakond)

Minu arvates oli parim tegu uue perekonnaseaduse vastuvõtmine.

Jaanus Rahumägi (Reformierakond)

Euro.

Urmas Reinsalu (Isamaa ja Res Publica Liit)

See, et eelarvete tegemisel majanduskriisis sotsiaalkulude üldine osakaal eelarves säilis  ja hariduskulud kasvasid ning selle kõige juures suudeti hoida kontrolli riigi rahanduse üle.

Rain Rosimannus (Reformierakonnas)

Pikaajaliselt positiivse mõjuga otsuseid tegi see riigikogu hulgi: eesti keele kaitseklausel põhiseadusesse, tööturureform, euro toonud eelarved.

Hannes Rumm (Sotsiaaldemokraatlik Erakond)

Parim tegu on riigikogu ja valitsuse kiire reageerimine masule ning eelarve kulude kiire kärpimine ja maksukoormuse tõstmine. Kahjuks jäi sotsidel jõudu väheks, et kulusid tasakaalustada meie põhimõtteid järgides ja me maksime põhimõttekindluse eest kohaga valitsuses, aga kindlasti oli riigikogu kiire reaktsioon majanduslangusele 2008. aastal põhimõtteliselt õige.

Paul-Eerik Rummo (Reformierakond)

See olgu rahva hinnata.

Taavi Rõivas (Reformierakond)

Parimad teod on need, mis on aidanud Eestil riigi ja ühiskonnana tugevneda ning aidanud Eestil majanduskriisist paljudest teistest riikidest kiiremini väljuda. See, et me hoidsime eelarve kriisi kiuste tasakaalule väga lähedal, on hea. See, et suutsime seda teha abivajajaid aidates, investeeringuid suurendades ning ühiskonna sidusust hoides, on erakordne. Aasta tagasi uskusid vähesed, et see on võimalik, aga oli.

Karel Rüütli (sai riigikokku Rahvaliidu nimekirjas, nüüd Sotsiaaldemokraatlik Erakond)

Hindan Riigikogu algatusi, kus mitmel istungil arutati olulise tähtsusega riikliku küsimusena tööpuudusega seotud küsimusi. Riigikogu arutelude raames pakuti välja riiklikul tasemel rakendatavaid meetmeid, mis aitaksid leevendada tööpuudust ning sellest tingitud sotsiaalseid probleeme.

Jaak Salumets (Reformierakond)

Selle koosseisu tööle annab hinnangu tulevik. Iga riigikogus tehtud valiku kvaliteet ei kajastu homses vaid vastuse saame teatud aja perioodi järgi.

Erik Salumäe (Reformierakond)

Riigikogu koostöös valitsusega on teinud õiged eelarve- ja rahanduspoliitilised valikud, tänu millele on Eesti lähtepositsioonid majandussurutisest väljumisel olnud oluliselt paremad, võrreldes paljude teiste Euroopa riikidega. Olulised on mõistagi olnud kõik otsused, mis tagasid euro tuleku, aga ka nt OECD-ga liitumise. Eesti, nagu kõik liikmesriigid, kiitis heaks Lissaboni leppe, millega ajakohastati Euroopa Liidu toimimise raamistikku.

Ettevõtluskeskkonna arendamiseks ning tööturu elavdamiseks ja paindlikumaks muutmiseks on vastu võetud rida olulisi seadusi. Eraõiguse reform on uute pärimisseaduse ja perekonnaseaduse vastuvõtmisega lõpule viidud.

Evelyn Sepp (Keskerakond)

Parimaks saaks ehk lugeda suhtelseilt konstruktiivse õhkkonna, mis võimaldab Eestil ülemineku eurole.

Kadri Simson (Keskerakond)

Parim on see, et 2007. aastal õnnestus vältida kiirkorras põhiseaduse muutmist, mis oleks Põhiseadusest kustutanud viited kaitseväe juhatajale ja ülemjuhatajale.

Mark Soosaar (Sotsiaaldemokraatlik Erakond)

Parim tegu oli riigieelarvete menetlemine talupoja tarkusega, mis pole lasknud meie riiki Kreeka ja teiste Vahemere-maade libedale teele sattuda.

Imre Sooäär (Reformierakond)

Säästueelarved olid kindlasti kõige suurem töövõit, mis toob eeloleval aastal euro ja on majanduse taas käima lükanud. Kindlasti toob majanduse elavnemine ka uusi töökohti. Kõiki olulisi seadusi ei jõua siin kindlasti üles lugeda.

Näiteks elektrituru seaduse vastu võtmine, mis aitab säästa tarbijale elektri hinda; pensionite indekseerimine, mis tagab pensionite kasvu ka tulevikus;  maaelu- ja põllumajandusturu regulatsiooniga seotud seadused, mis toovad miljardeid eurotoetusi maapiirkonda; uus töölepinguseadus, mis tõstab majanduse konkurentsivöimet ning mitmed muud seadused, mis aitavad Eestit taas uuele kasvule viia.

Olga Sõtnik (Keskerakond)

Heateoks võiks nimetada seda, et meie survel jäi alles tasuta koolitoit.

Jüri Tamm (Sotsiaaldemokraatlik Erakond)

Hoidnud Eesti eduka riigi kursil.

Toomas Trapido (Eestimaa Rohelised)

Parimaks võib nimetada üpris kiiret reageerimist küllaltki dramaatilisele pöördele majanduses, riigi seisukohalt vaadatuna küllaltki oskuslikku navigeerimist väga keerulistes oludes ning vähemalt roheliste seisukohalt uute seemnete külvamist rohelise majanduse (majade energiatõhusaks muutmise jms) näol.

Terje Trei (Reformierakond)

Olulised otsused, mis on toetanud euroalaga liitumise võimalikkust. Töölepinguseadus, eelarved, toimetulek majanduskriisiga on parim näide riigikogu ja valitsuse heast tööst.

Kuna olen riigikogus asendusliikmena ja ei ole sellel perioodil osalenud, siis ei hakka teiste tegemiste puudusi loetlema.

Mai Treial (Rahvaliit)

Senisest enam on olulise tähtsusega riiklike küsimuste aruteludel kaasatud eksperte ja teadlasi. Loodan, et Riigikogu järgmine koosseis ei piirdu vaid aruteludega, vaid neile olulistele aruteludele järgnevad ka reaalsed otsused ja vastutus.

Ester Tuiksoo (Rahvaliit)

Selle aasta veebruaris arutasime riiklikult tähtsa küsimusena tööturul valitsevat olukorda, kaasates tunnustatud eksperte. Avalikkus võttis teema huviga vastu ja see oli teema tõstatajatele kõige olulisem tagasiside.

Toomas Tõniste (Isamaa ja Res Publica Liit)

Parim tegu on eelarve kulude-tulude tasakaalus hoidmine, mille üks positiivsetest tulemustest on euro, aga pikemas perspektiivis Eesti tulevik.

Lauri Vahtre (Isamaa ja Res Publica Liit)

Tervemõistuslik eelarvepoliitika.

Harri Õunapuu (Reformierakond)

Parim tegu oli eurole ülemineku eesmärgi püstitamine ja selle täitmine.

Jaan Õunapuu (sai riigikokku Rahvaliidu nimekirjas, nüüd Sotsiaaldemokraatlik Erakond)

Head on kindlasti ka olnud, kuid seda kiitku koalisatsioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles