Ambitsioonikas nimevahetus tekitab küsimusi

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Märtsi lõpus allkirjastas haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski määruse, millega nimetas Kaagvere erikooli 1. maist ümber Maarjamaa hariduskolleegiumiks. Kindlasti küsib nüüd mõnigi, miks «Maarjamaa» ja «kolleegium»?

1Eesti keele seletava sõnaraamatu» järgi on kolleegiumil neli tähendust: esiteks nõuandev või korraldav organ, mille liikmed otsustavad asju ühiselt. Nii näiteks on teadusajakirjadel kolleegiumid. Ajaloos on see olnud veel erinevate ametimeeste kogu, näiteks olid käsitööliste kolleegiumid. 18. sajandi Tsaari-Venemaal kandis kolleegiumi nime ministeeriumile alluv keskasutus. Ning lõpuks märgib sõnaraamat, et tegu oli ajalooliselt ka internaadiga kesk- või kõrgkooliga. Peamiselt kasutati sõna «kolleegium» haridusasutuse kohta 16.–18. sajandil, nii näiteks olid jesuiitidel oma kolleegiumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles