Hanso: üheski seaduses pole kirjas, kes teeb Eesti välispoliitikat

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu väliskomisjoni esimees Hannes Hanso Aafrika kaardi juures.
Riigikogu väliskomisjoni esimees Hannes Hanso Aafrika kaardi juures. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Uue riigikogu koosseisu vastne väliskomisjoni juht Hannes Hanso rääkis ETV saates «Kahekõne», et tema arvates on presidendil nagu ka kõigil teistel riigi kodanikel õigus avaldada oma arvamust, samuti pole tema hinnangul presidendi sõnumid olnud valed, küll aga peaksid riigist välja minema ühtsed sõnumid.

Saatejuht Indrek Treufeldt tõi välja, et parlamentaarses riigis peaks välispoliitikat tegema suuresti ka parlament ja Hanso eelkäija ehk endine riigikogu väliskomisjoni juht Marko Mihkelson on öelnud, et riigikogu väliskomisjon peaks olema justkui Eesti välispoliitika sepikoda, vahendas ERR Uudised.

«Ega üheski seaduses Eestis kirjas ei ole, kes teeb Eesti välispoliitikat, neid osalisi selles protsessis on väga palju,» vastas Hanso saatejuhi küsimusele, millistel juhtudel oleks ta valmis kutsuma presidendi Toomas Hendrik Ilvese n-ö vaibale.

«Ei ole veel au olnud sel teemal presidendiga kohtuda, ma arvan, et presidendil nagu igal kodanikul Eestis on õigus avaldada oma arvamust nendes küsimustes, tegelikult ta viitas väga õigetele asjadele, ta viitas sellele, et Euroopa ühtsus on ääretult tähtis ja selles on nõrku lülisid, iseasi, kuidas seda pärast tõlgendati,» rääkis Hanso.

Täpselt samamoodi oli Hanso arvates õige Ilvese väide, et meil oleks tarvis oma liitlaste permanentset kohalolekut Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles