Aune Past: see on aus, et lahutusega ei oodatud ametiaja lõpuni

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aune Past.
Aune Past. Foto: Tiina Kõrstini/Õhtuleht

Kommunikatsioonispetsialist Aune Past ütles presidendipaari abielulahutust kommenteerides, et see on ainult aus, et inimestele on otse välja öeldud, mis toimub. Aus on tema sõnul ka see, et lahutusega ei oodatud ametiaja lõpuni.

«See ei ole mingi rõõmusõnum, olnud on raske aeg. Iga lahutuse puhul on esimene tunne kurbus ja kahjutunne ning seda ennekõike peres olevate laste suhtes,» ütles Past. «Teisalt, kui me räägime riigi esipaari lahutusest, ja et presidendi abikaasa saab tasustatud oma ameti eest, siis tegelikult tunded ei ole ju need, mille eest makstakse. Tunded on inimese enda omad,» rääkis ta.

Past sõnas, et see on ainult aus, et inimestele on selgelt välja öeldud, mis toimub. «Aus on ka see, et sellega ei oodatud ametiaja lõpuni ega tehtud mingeid nägusid,» nentis Past, kelle sõnul on nii president Toomas Hendrik Ilves kui ka Evelin Ilves olnud oma väljaütlemistes alati suhteliselt otsekohesed. «Nad ei ole sellised ümmarguse jutu veeretajad või mulli ajajad, et ütleks oma inimestele midagi vaid n-ö ilu pärast. Nad on käitunud oma eraelus väga inimlikult, ega abielu ongi keeruline asi,» rääkis Past.

Tema sõnul ei riku abielulahutus kuidagi riigipea kuvandit, nagu seda on arvanud mõni teine suhtekorraldaja. «Kui presidendiks kandideerisid Arnold Rüütel ja Toomas Hendrik Ilves, siis Eesti rahva paremad pojad ja tütred laulsid Tammsaare pargis Ilvese toetuseks. Kui meile kõlbas siis tema toetuseks laulda, siis oleksime väga kahepalgelised, kui täna ütleksime, et häbi Toomas, mida sa lahutad,» sõnas Past, kelle sõnul valiti president Ilves riiki juhtima selliste omaduste pärast, mis ei sõltu kuidagi sellest, kas ta on abielus või ei ole.

«Ilves on meil olnud päris vahva president ja Evelin Ilves on ka omal moel proovinud leida sellele raskesti kirjeldatavale rollile sisu. Ma ei leia, et see lahutus praegu oleks kuidagi olulisem, kui Ilvese esimese abielu lahutus või Evelin Ilvese eelmine lahutus. Abielulahutus on abielulahutus ja eks kõik lahutavad perekonnad on õnnetud isemoodi,» rääkis Past.

Ent mis põhjusel võis teade nende lahutusest tulla just täna, reede õhtupoolikul? «Nagu me omavahel erialaselt naljatleme, siis kriis saabub ikka reede õhtul, kui kõik on juba koju läinud. See oli mu esimene reaktsioon. Aga kui ma nüüd natuke järele mõtlen, siis ma ei arva, et see oligi nii planeeritud, et uudis tuleb reede õhtul ja esmaspäevaks on selle kõik juba ära unustanud. Tegelikult läheb presidendipaar meile kõigile niivõrd palju korda, et ka reedeõhtune uudis ei vaju kuhugi,» arvas Past.

Ta usub, et võib-olla oleks tulnud see teade presidendipaari lahutusest ka lahutamise päeval, kuid Kroonika 1000. numbriga sattus inimeste tähelepanu keskmesse taas mullu Kroonika esikaanel olnud Evelin Ilvese suudlus. «Pigem arvan, et see oligi ajend ja siin ei ole mingit muud kavalust.»

President Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves otsustasid lahutada 11 aastat kestnud abielu. Presidendi kantselei teatel on see põhjalikult kaalutud ühine otsus. Kokkuleppe kohaselt jõustub abielulahutus juba selle kuu lõpus ehk 30. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles