Külluslikud päevad täis Eesti muusikat

, Klassikaraadio toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Johannes kandis Salme kultuurikeskuse fuajees ette Salvatore Sciarrino loo «Immagine Fenicia» võimendatud flöödile.
Tarmo Johannes kandis Salme kultuurikeskuse fuajees ette Salvatore Sciarrino loo «Immagine Fenicia» võimendatud flöödile. Foto: Peeter Langovits

Traditsiooniline eesti heliloojate loomingule pühendatud festival Eesti Muusika Päevad (EMP) lõppes reedel nootidest küllastunud tordi söömise ja muusika kuulamisega Tallinnas Von Krahli teatris. Festivali kunstilises meeskonnas on toimunud muudatus: möödunud aastal taandus Ülo Krigul ning nüüd on festivali kunstilised juhid Helena Tulve ja Timo Steiner.

Festivali tänavune alapealkiri oli «Küllus» ja teiseks oluliseks teemaks tõusis kuulamine. EMP oli linnapildis nähtav nii rõõmsavärviliste helilainetest küllastunud plakatite kui ka mitme linnaruumi laienenud aktsiooniga. Kaasa olid haaratud noored loomeinimesed mini-EMP kaudu. Külluslikus tippvormis olevad ja alles esimesi katsetusi tegevad tulevased heliloojad olid üheks ajahetkeks koondatud Tallinna kesklinna.

Kontsertide ülesehituses ei olnud kesksel kohal üks mahukas esiettekanne, vaid anti ülevaade eesti heliloojate võimekusest kirjutada teatavale koosseisule, seekord ülekaalukalt instrumentaalkoosseisule. Nii heitis EMP avakontserdil Eesti Riiklik Sümfooniaorkester Taavi Kulli dirigeerimisel avara pilgu heliloojate orkestriloomingusse – esiettekandes kõlasid Tatjana Kozlova-Johannese, Tõnu Kõrvitsa, Riho Esko Maimetsa, Kristo Matsoni ja Meelis Vindi teosed orkestrile või sooloinstrumendile ja orkestrile. Esiettekannete nimistus on näha nii võimekaid ja suure kogemuspagasiga loojanatuure kui ka oma esimeste võimaluste nautijaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles