Endine nõunik: apoliitilised nõunikud ei peaks ootama, et nendega valimisprogramme arutataks

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Järvan
Aare Järvan Foto: Peeter Langovits / Postimees

Taavi Rõivase nõunikuna töötanud Aare Järvan selgitas, et kuna peaministril ei ole nõuandjatest kunagi puudus, peaksid tema nõunikud aitama selles infotulvas ellu jääda. Samas ei tasu oodata, et valimisprogrammid mittepoliitiliste nõunikega läbi arutatakse.

Peaministrite Mart Siimanni, Andrus Ansipi kui ka lühikest aega Taavi Rõivase nõunikuna töötanud Aare Järvan nentis, et temale on vastupidiselt Ruta Arumäele jäänud mulje, et peaministrid tahavad seisukohti ära kuulata.

«Peaministril ei ole kunagi nõuandjatest puudust. Küllap ta kuuleb päevast päeva hulganisti ideid, mida kõike tuleks riigis ära teha või mida ei tohiks sugugi puutuda. Nõunikud peaksid aitama tal kõiges selles ellu jääda ja pakkuma tuge, et head plaanid jõuaksid ka vajalike otsusteni,» kirjeldas Järvan nõuniku tööd.

«Ma arvan, et seda ei peaks tegema ei oma arvamusi peale surudes ega kannatlikult nõuküsimist oodates. Eks palju sõltub ka konkreetsetest inimestest ja olukorrast. Vastastikune usaldus on vast kõige tähtsam,» lisas ta.

Samas nentis Järvan, et apoliitilistelt nõunikelt valimisprogrammide kohta arvamust ei oodata. «Erakondadega mitteseotud nõunikud ei peaks väga ootama, et valimisprogrammid nendega läbi arutataks,» nentis Järvan.

Ta täpsustas, et erakonna programme teevad erakonnad oma toimkondadega ise. «Tõsi, sisendeid selleks kogutakse tavaliselt väga laialt – sh ettevõtjatelt, ametnikelt ja põhimõtteliselt kõigilt, kes tahaksid kaasa rääkida. See pakett, millega lõpuks valijate ette minnakse, on aga sügavalt poliitilise äratundmise küsimus, millele oskavadki poliitikud kõige paremini vastata.»

Järvan lahkus mullu Taavi Rõivase nõuniku kohalt, kuna Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip kutsus teda liituma oma kabinetiga.

«Mina olen oma majandusnõuniku ka Brüsselisse kaasa kutsunud. Mina julgen öelda, et Eesti liitus eurotsooniga suuresti tänu minu majandusnõunikule – tänu tema tehtud põhjalikele analüüsidele ja prognoosidele,» rääkis Ansip, kes ei ole sellega nõus, et poliitikud nõu ei taha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles