Tarmo Miilits sai EL-i Afganistani politseimissiooni asejuhiks

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Miilits
Tarmo Miilits Foto: Mihkel Maripuu

Endine politsei- ja piirivalveameti direktori asetäitja Tarmo Miilits sai täna Euroopa Liidu Afganistani politseimissiooni EUPOL asejuhiks.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on Tarmo Miilitsa valimine EUPOL Afganistani missiooni asejuhiks kõrge tunnustus Eestile ning politsei- ja piirivalveametile.

«Tegemist on kõrgeima ametikohaga, mida Eesti eksperdid missioonidel seni saavutanud on. Afganistani julgeolekuolukorra ja stabiilse tuleviku seisukohalt on EUPOLi tegevus ja rahvusvaheline tugi Afganistani politsei väljaõppeks väga vajalik,» lisas ta.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul on Tarmo Miilitsa valimine nii kõrgele rahvusvahelisele positsioonile eelkõige tunnustus tema senisele tööle. «Nii Tarmo kui teised Eesti eksperdid on juba teinud Afganistani politsei- ja päästevõimekuse ülesehitamisel väga suure töö ja mul on hea meel, et saame oma ekspertidega panustada ka tulevikus Afganistani ülesehitamisse, olles Afganistanis tsiviilmissioonil vähemalt 2016. aasta lõpuni,» märkis Pevkur.

Tarmo Miilitsa sõnul on suur väljakutse ja vastutus esindada Euroopa Liitu Afganistanis ja nõustada riigi strateegilist taset reformide läbiviimisel sisejulgeoleku valdkonnas. «Kui Afganistani sisejulgeoleku valdkond on tugev ja suudab iseseisvalt tagada turvalisust siin regioonis, siis selle mõju ulatab kindlasti kaugemale kui riigipiir,» sõnas Miilits.

Tarmo Miilits töötas seni Afganistanis ELi politseimissioonil Afganistani siseministeeriumi reformi komponendi juhina, täites samal ajal ka missiooni asejuhi kohuseid. Ta asus EUPOLi missioonile teenistusse 2013. aasta detsembris alguses väliüksuste juhina. Tänu oma heale teenistusele ja võimetele tõusis kiiresti missiooni sees politseikomponendi juhiks.

Tarmo Miilits on teeninud Eesti politseis 25 aastat, alustades selle ülesehitamisest ja jõudes asepeadirektori ametikohani. Miilits lahkus politsei- ja piirivalveametist 2013. aasta suvel.

Praegu osaleb Eesti ELi politseimissioonil Afganistanis kahe eksperdiga. Samuti osaleb Eesti ELi tsiviilmissioonidel Ukrainas (EUAM), Gruusias (EUMM) ja Kosovos (EULEX).

ELi politseimissioon Afganistanis on tegutsenud alates 2007. aastast. Missiooni ülesanded on Afganistani siseministeeriumi nõustamine politseireformi küsimuses, korruptsioonivastase võitluse ning kriminaaluurimise võimekuse ja politseiluure arendamine.

Afganistan on Eesti arengukoostöö üks peamisi sihtriike. Arengukoostöö prioriteetvaldkonnad Afganistaniga on haridus, turvalisus ning IT võimekuse arendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles