Lasnamäel tähistatakse Jüriöö ülestõusu 672. aastapäeva

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüriöö park.
Jüriöö park. Foto: Erik Prozes

Lasnamäe linnaosavalitsus kutsub kõiki linnaelanikke neljapäeval, 23. aprillil kell 20 Jüriöö parki Jüriöö ülestõusu aastapäeva tähistama.

Üritus on elamusterohke: hobustel saabub võidutuli, aupaukude saatel süüdatakse lõke, toimub tervitussaluut, sõna võtavad poliitikud, sõjaväelased ja Eesti avaliku elu tegelased, taustaks mängib orkester ning esineb meeskoor. Piduliku tseremoonia järel pakutakse külalistele Jüriöö pargi territooriumil sõdurisuppi ja kuuma teed.

Lasnamäe linnaosavanema asetäitja Jaanus Riibe sõnul on Jüriöö ülestõusu tähistamine aastatega muutunud linnaosas tähtsaks traditsiooniks. «Iga selline üritus ühendab inimesi ja aitab mäletada ajalugu. Meil on hea meel kutsuda kõiki inimesi neljapäeval toimuvale pidulikule tseremooniale,» ütles Riibe.

Jüriöö ülestõus algas jüriööl, 23. aprillil 1343 Harjumaal ühel mäekünkal asuva maja süütamisega, mis andis märku, et kooskõlastatud ülestõus on alanud. Eestlased valisid endi hulgast neli kuningat ja kogunesid 10 000 mehega Tallinna alla.

Neljapäeval, 23. aprillil möödub ülestõusust 672 aastat. Linnaosale on see ajalooline sündmus oluline just seetõttu, et 13. mail 1343. aastal toimus Lasnamäe veerul Sõjamäe lahing, kus erinevatel hinnangutel kaotas elu umbes 3000 eestlast. Liivi ordu ja eestlaste maleva vahel toimunud lahingu paika hakati rahvasuus nimetama Sõjamäeks, mis praegu on linnaosas asuv asum.

Tänaseks on Jüriöö Pargist kujunenud ajalooline paik, kus tähistatakse mitmeid Eesti tähtpäevi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles