Fotod ja video: Mart Laar esitles oma esimest mälestusteraamatut

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna 55-aastaseks saanud kahekordne Eesti peaminister ja IRL-i auesimees Mart Laar esitles Tallinnas Viru Keskuse Rahva Raamatus oma esimest mälestusteraamatut «Pööre», mis keskendub tema juhitud Isamaa valitsuse tegevusele aastatel 1992–1994.

Raamatupoodi kogunes suur hulk inimesi, teiste seas palju kirjandustegelasi ja poliitikuid. Esitluse avas heade sõnadega kunagine Mart Laari nõunik, ettevõtja ja ajakirjanik Tiit Pruuli, kelle sõnul on «Pööre» aus ja südamega kirjutatud teos. Raamatut läbib tema hinnangul muhe, sõbralik ja humoorikas stiil, ehkki kirjutatud on tõsisel teemal. Seejärel tänas Laar oma perekonda ja kõiki teisi, kes talle raamatu kirjutamisel toeks olid.

Laar ütles videointervjuus Postimehele, et otsustas panna oma mälestused kirja, kuna tundis, et oli selleks piisavalt küps, ühtepidi avameelne ja teistpidi leebe.

Peamiseks väljakutseks, mis seisis Isamaa valitsuse ees 1992. aasta sügisel, oli Laari sõnul lühidalt öeldes mitte millestki millegi tegemine. «See kõik oli ju, nagu öeldakse, suhteliselt nõukogudeaegne seis, mille me üle võtsime. Kõik oli kokku kukkumas, nii et kõigepealt oli tarvis sellest välja tulla ja siis püüda panna alused, et edasi minna ja Eesti Nõukogude Liidust ja kommunismist lahti kiskuda. Mitte ainult sõnades, vaid ka reaalselt.»

Avalikkus oli Laari suhtes alguses kõhkleval seisukohal, peamiselt just tema nooruse tõttu. Laar oli siis kõigest 32-aastane. Noorem, kui praegune peaminister Taavi Rõivas. Ent kõhklused tema suhtes andsid talle hoopis indu juurde. «Kogu aeg oldi rohkem kui kriitilised ja kindlasti õigusega, kuna need noored ongi sellised tormakad,» muigas Laar.

Ta leidis, et praegune valitsusliit peaks kõigepealt loobuma sotsialismist. «Seda sotsialismi ehk ümberjaotamist tuleb liiga palju, nii on muid asju väga raske teha, ning tuleb teha, ütleme, mitte kõige targemaid otsuseid. See on esimene ja peamine asi. Teine asi, et tuleb juleta midagi otsustada. Arvan, et mitmed seisud, mis eelarvet puudutavad, vajavad kriitilist ülevaatamist ja üsna valusaid ja karme otsuseid,» rääkis Laar.

Milliseid õpetussõnu jagaks ta praegusele peaministrile? «Unustage Exceli tabel,» kostis ta.

Positiivseks peab Laar aga koalitsioonileppesse sisse kirjutatud haldusreformi. «Kui see ära tehtaks, oleks see suur samm,» märkis ta. Samuti peab ta üksikvanemate toetusfondi loomist korralikuks otsuseks.

Laar on oma raamatus kasutanud palju fotosid, dokumente, jooniseid, isegi väljavõtteid oma päevakavast. Raamat ise on 400 lehekülge. Küsimusele, kui kaua tal selle kirjutamiseks aega kulus, kostis Laar, et ikka palju.

Raamatu sissejuhatuses ütleb ajaloolane, et kuna ta enam olulistele ametikohtadele ei pretendeeri, saab ta seega kõigest avameelselt kirjutada. Küsimusele, millise peatüki oleks ta vastasel juhul kirjutamata jätnud, vastas ta, et oleks kogu raamatu kirjutamata jätnud.

Varsti hakkab ta kirjutama uut raamatut, mis käsitleb tema teist valitsusaega. Millal raamat valmis saab, ei oska ta ennustada. «See võtab aega,» tõdes Laar, ent kinnitas, et plaan on kindel.

Oma raamatus kirjutab Laar Eesti ühiskonnas tehtud põhimõttelistest muudatustest ja idast läände pöördumisest, sellega seotud väljakutsetest. Peatükid puudutavad nii panganduskriisi ja rublamüüki, Iisraeli relvatehingut, jäägrikriisi kui ka Vene vägede Eestist lahkumist ning kriisiolukordi Ida-Virumaal ja Narvas.

Raamatu «Pööre» andis välja kirjastus Read, mis on kirjastanud ka 2014. aasta veebruaris ilmunud Mart Laari raamatu «Impeeriumi vastulöök. Vene-Gruusia sõda august 2008» ja hiljem aasta lõpus Laari raamatu «Sügissõda».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles