Nestor EKRE algatusest: demokraatiast on asi ikka väga kaugel

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Riigikogu esimees Eiki Nestor tõi välja, et riigikogu liige on oma otsustes vaba ja EKRE esimees ei saa isegi oma fraktsiooni liikmetelt nõuda allkirjaga, et nad hääletaksid kooseluseaduse vastu.

Eile sai Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni juht Martin Helme lõpuks toetusrühma traditsioonilise perekonna kaitseks loodud nii, et ükski teine erakond rühma ei kuulu.

Asutamiskoosolekul kinnitatud statuudi järgi saab toetusrühma liikmeks olla saadik, kes kinnitab oma allkirjaga, et kavatseb hääletada statuudis sätestatud eesmärkide jõustamise poolt. Need on näiteks kooseluseaduse rakendusaktide jõustamise takistamine, kooseluseaduse tühistamine.

«Minu jaoks on küsitav mis iganes põhjusel riigikogu liikmelt allkirja võtmine tulevaste hääletuste asjus. Põhiseaduse kohaselt on riigikogu liige oma otsustes vaba. EKRE esimees ei saa sellekohaseid allkirju koguda isegi oma fraktsiooni liikmetelt. Demokraatiast on asi ikka väga-väga-väga kaugel,» kommenteeris sotsiaaldemokraat Eiki Nestor.  

Ka tõi ta välja, et üldjuhul registreerib siiski riigikogu juhatus uued toetusrühmad, mida EKRE toetusrühma puhul veel tehtud pole. «Juhatus pole sel nädalal veel kogunenud,» selgitas Nestor.

Võivad takistuseta igasugu rühmi moodustada

Riigikogu kodu- ja töökorra seadus ütleb vaid, et riigikogu liikmed ja fraktsioonid võivad moodustada ühendusi. «Ühenduse esimees esitab riigikogu juhatusele teatise, milles peavad olema märgitud ühenduse nimi, tegevuse eesmärgid ning sellesse kuuluvate riigikogu liikmete või fraktsioonide nimed,» seisab seaduses.

Riigikogu liikmed ja fraktsioonid võivad selliseid ühendusi moodustada oma vaba tahte alusel ja põhimõtteliselt piiranguteta. Nad luuakse ja nad tegutsevad riigikogu ühe koosseisu volituste ajal, seisab riigikogu kodu ja töökorra seaduse kommenteeritud väljaandes.

Nestor kinnitas, et sellest olenemata on juhatus sellised rühmad ka registreerinud.

Helme üritas rühma luua juba möödunud nädalal, kuid nähes reformierakondlaste suurt huvi, jättis ta selle katki. Nimelt seati esimehekandidaadiks ka reformierakondlane Imre Sooäär, kes on kooseluseaduse pooldaja.

«Martin Helme luges paaniliselt ühenduse asutajaliikmete hääli kokku ja nähes, et hakkab esimehe kohta kaotama, haaras ta allkirjadega asutamisdokumendi ja põgenes saalist, ignoreerides sellega riigikogu töö- ja kodukorra seadust ja võttes võimaluse ühenduse esimehe demokraatlik valimine lõpuni viia,» ütles Sooäär.

«Reformikad üritasid asja naeruvääristada ja pea peale pöörata. Nad ujutasid järsku suure huviga kogu asja üle,» rääkis Martin Helme, kelle väitel läks ta otsima saadikuid, kes tahtsid ühendusega liituda, kuid ei olnud parasjagu saalis.

«Kui traditsioonilise perekonna kaitsegrupi esimeheks kavatsetakse valida Imre Sooäär, siis see … noh … ei ole asja algne mõte. Üritati uutele tulijatele väike vingerpuss mängida, aga ega me nüüd nii lollid ka pole,» lausus Helme.

Sooäär tõi välja, et Martin Helme ei hoolinud teiste riigikogu liikmete palvest kutsuda traditsioonilise perekonna toetusrühma loomiseks koosolek kokku ajal, mil toimuvad ka istungid. Nii loodi eilne toetusrühm isekeskis.

Sooäär küsis, milleks on sellist ühendust vaja, mis koosneb vaid ühe fraktsiooni liikmetest.  «Sama hästi võivad nad ju omakeskis fraktsiooni koosolekul asju arutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles