Galerii: Jürgen Ligi andis üle preemiad rahvaluule kogujatele

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi andis täna Tartus Eesti kirjandusmuuseumis üle presidendi rahvaluule kogumispreemiad. Tänavused laureaadid on Eha Võso, Katre Koppel, Liis Reha ja Anne Rebane.

Rahvaluule kogumispreemia on vabariigi presidendi kultuurirahastu autasu parimatele rahvaluulekogujatele.

Eha Võso pälvis tunnustuse eelmise aasta kodupärimuse kogumisaktsiooni silmapaistva kaastöö eest. Katre Koppel ja Liis Reha said preemia Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia pärimuse kogumise projekti koordineerimise ja läbiviimise eest aastatel 2011-2014. Anne Rebane on rahvaluule arhiivi aktiivne kaastööline, keda premeeriti järjepideva oma pere pärimuse vahendamise eest.

Alates rahvaluule kogumispreemia taastamisest aastal 1994 on selle saanud 63 erineva taustaga inimest, alustades professionaalsete folkloristide ja keeleteadlastega ning lõpetades oma kodukoha pärimust talletavate entusiastidega. Igal aastal antakse välja mitu preemiat. Preemia määramisel arvestatakse viimase aasta kaastööd ja ka eelnevatel aastatel arhiivile üle antud materjale.

Alates 1935. aastast määras Eesti vabariigi riigivanem igal aastal iseseisvuspühaks rahalised preemiad parimatele rahvaluulekogujatele. Vahemikus 1935-1940 anti preemia enam kui sajale rahvaluule arhiivi kaastöölisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles