Kionka: Maailma Skeemi kuulumine annab Eestile kindluse

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riina Kionka esinemas laupäeval Tallinnas toimunud järjekorras kaheksandal Lennart Meri konverentsil.
Riina Kionka esinemas laupäeval Tallinnas toimunud järjekorras kaheksandal Lennart Meri konverentsil. Foto: Mihkel Maripuu

Eluolu ENSV hääbumise aegses Lennart Mere juhitud välisministeeriumis kirjeldavas Mihkel Muti raamatus «Rahvusvaheline mees» sai kantseleitöötaja Fabian ülemuselt käsu lülitada Eesti nii ruttu kui võimalik Maailma Skeemi. Nüüd on Eesti osaks Maailma Skeemist, mis tagab heitlikes oludes väikeriigile vajaliku kaitse, ütles Lennart Meri konverentsil osalenud Euroopa Ülemkogu presidendi Donald Tuski välispoliitikanõunik Riina Ruth Kionka intervjuus.

-Parafraseerides kuulsat nn Henry Kissingeri küsimust, kas ülemkogu president Donald Tusk on see, kellele USA president peaks helistama, kui ta soovib teada Euroopa arvamust?

See on keeruline küsimus, arvestades ELi välispoliitika aparaadi keerulisust. President Tusk on ELi kõige kõrgem instants. Protokolli järgi on ta kõige kõrgem isik ELis. Vastus on, et Tuskile. Ja Obama on seda ka teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles