Putini mootorrattabande asus Berliini poole teele

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskvas sõiduks valmistudes lehvitasid hundid Stalini pildiga lippe.
Moskvas sõiduks valmistudes lehvitasid hundid Stalini pildiga lippe. Foto: AFP / Scanpix

Äärmusrahvusliku Vene mootorraturite klubi Ööhundid 30 liiget alustasid nädalavahetusel sõitu Berliini, et tähistada seal 9. mail Nõukogude Liidu võitu Teises maailmasõjas, kuigi Poola on kinnitanud, et ei luba neil riiki siseneda.

Eilseks olid hundid jõudnud Valgevenesse, kus neid tervitati riigilippudega.

«Me ei muuda oma plaane ega marsruuti,» rääkis enne reisi algust ajakirjanikele Ööhuntide tüüpilise motomehe välimusega pikajuukseline ja tätoveeritud juht Aleksander «Kirurg» Zaldostanov, kes on tuntud kui president Vladimir Putini sõber. Ta torkas silma ka möödunud kevadel Krimmi poolsaarel.

Ööhuntidega seotud mootorrattaklubi president Aleksei Magister rääkis meediale, et ei mõista, mida Euroopas kardetakse – nemad ei tee kellelegi halba, austavad vaid neid, kes langesid võitluses fašismiga.

«Me ei karda vastuvõttu, mille osaliseks me Berliinis saame. Meie vanaisad ei kartnud!» rääkis mootorrattur Aleksei Vereštšjagin, kes võttis reisi jaoks pausi Ukrainas niinimetatud venemeelsete separatistide ridades võitlemisest.

«Kui nad ei luba meil üheskoos siseneda, läheme ükshaaval ja erinevaid teid pidi,» lubas Zaldostanov. «Kui me anname alla selle ürituse puhul, peaks me alla andma ka kõiges muus: 9. mai, oma ajaloo ja oma väärtuste osas,» rääkis ta. USA on kandnud sealjuures nii Zaldostanovi kui Ööhundid niinimetatud Ukraina separatistide toetajate musta nimekirja.

Ööhuntide eesmärk on sõita 6000 kilomeetrit Punaarmee jälgedes, läbides Valgevene, Poola, Tšehhi Vabariigi, Slovakkia ja Austria ning jõuda Berliini, et tähistada seeläbi 70. aasta möödumist sündmusest, mida Venemaa peab võiduks Suures Isamaasõjas. Üritus kannab nime «Võidu teed».

Nad on lubanud külastada võitluses natsidega langenud punaarmeelaste mälestuseks püstitatud ausambaid. Mitmed salga liikmed on sealjuures teatanud, et neile ei ole Schengeni viisat antud. Ka Zaldostanov ei teadnud nädalavahetusel, kas tal on vajalik viisa.

Ultranatsionalistlik ja Putini poliitikat toetav motogäng sõitis nädalvahetusel ringi Moskvas ning lehvitas lippe kirjadega «Emamaa eest! Stalini eest!» ja «Meie nõukogude kodumaa eest», lippudelt ei puudunud Nõukogude Liidu suuri repressioone juhtinud liidri Jossif Stalini portree ning nõukogude sümboolika.

Saksa valitsusallika teatel on Berliin keelanud osa Ööhuntide liikmete riiki sisenemise ning viisad, mille nad said reisi eesmärgi kohta valeinfot jagades, on tühistatud.

Poola peaministri Ewa Kopaczi sõnul on aktsioon puhas provokatsioon. Varssavi teatas juba reedel, et ei luba riiki siseneda ühelgi mootorratturite rühmal, kuhu kuulub mõni Ööhuntide liige.

Venemaa välisministeerium protesteeris Poola otsuse vastu ja süüdistas Varssavit valeettekäänete kasutamises, samuti väitis, et Poola on ainus riik, mis retkega ei nõustunud. Poola põhjendas otsust piisava info puudumisega selle kohta, kui kaua mootorratturid Poolas viibivad, milliseid teid nad kasutavad ja kus ööbivad.

Ööhundid naudivad selget Putini soosingut, ta on osalenud nendega koos mitmetel üritustel ja sõitnud koos nendega Harley-Davidsonil. Samuti kutsub ta neid avalikult oma sõpradeks.

Ööhuntide klubi liikmed sõitsid möödunud aastal peagi pärast Krimmi annekteerimist üheskoos poolsaarele ja mitmed neist on võidelnud Ida-Ukrainas niinimetatud venemeelsete separatistide ridades. Rühmitus sai alguse 1989. aastal pisut enne Nõukogude Liigu lagunemist ja sellel on endise liidu aladel ligi 5000 liiget.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles