Talgupäev näitab ühisjõudu

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartumaal oli «Teeme ära!» talgupäevaks eile ennelõunaks registreeritud 134 talgupaika ja nüüd on talgulistel paras aeg valida, kus ja millisele tööle käed külge panna nad soovivad.

Talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür märkis, et uusi talgupaiku võib üles anda talgupäevani, aga eeskätt on viimane nädal ikkagi selleks, et talgutel osalejad jõuaksid end registreerida. «Mõnel pool ongi külaseltskond talguplaanid ammu teinud, aga ei ole veel jõudnud kaardile kanda,» ütles ta.

Kõige lihtsam on omale talgukoht valida veebis «Teeme ära!» kodulehel talgukaarti uurides.

Tuleohutus tähelepanu all

Tartumaal korraldatavatel talgutel on tegevusi puude istutamisest heakorratöödeni. Rõngus on kavas katta jooksurada hakkpuiduga, Tartu dendropargis võetakse käsile jooksuradade korrastus, Sepa staadioni talgul on Tammekal suured plaanid.

Üleriigiliselt on üks talgute fookus mereäärsed paigad, Tartus on nii «Teeme ära!» kui ka heakorrakuu raames tähelepanu all Emajõe kaldad.

Ikka küsitakse, mis on «Teeme ära!» talgupäeval uut. Tüür selgitas, et selle aasta üks rõhuasetusi on tuleohutusel. Tulemas on ka tuleohutusele pühendatud talguid.

Tartumaal on Nõo vallas priitahtlikud pritsimehed tegemas talguid nii, et nad käivad läbi teised talgud ja vaatavad, et asjad oleksid korras.

Lisaks on kõigile talgutele ette nähtud suitsuandur. «Ükskõik kus toimetad, kas seltsimajas, koolimajas või lasteaias, jõuab tuleohutus ka nendele talgutele,» rääkis Tüür. «Kus on vaja anduril patareisid vahetada või kui andur on puudu, saab selle lakke keerata.»

Talgute stardipaketis on tuleohutuse test, mille saab teha talguplatsil, või kui talguline tunneb ära, et ei ole kodus sellele teemale tähelepanu pööranud, millal viimati korstnapühkija või elektrik käis, võib testi täita veebis aadressil kodu.tuleohutuks.ee.

Tartus toimub 30. aprillil päästeameti koolitus talgujuhtidele ja ka neile, kes alles plaani peavad, kas talgujuhiks hakata.

1. mail on Lõunakeskuses tuleohutuse infopäev, kus kohal on vabatahtlikud päästjad ja korstnapühkija. Samas saab end talgutele kirja panna.

Talguhundi pass

Uudis on tänavu Tüüri sõnul veel see, et iga talguline, kes end registreerib, saab talguhundi passi. Selle saab veebis välja trükkida.

«See on ühelt poolt tunnustuse märk. Tunnuskiri näitab neid eestimaalasi, kes kuuluvad oma heast soovist kaasaaitajate kolme ja poole protsendi hulka,» ütles Tüür. «Teisalt avab see ligipääsu talgupäeva partnerite eripakkumistele. Näiteks rongi- ja bussisõit on talguhundi passiga teatud aja jooksul poole hinnaga.»

«Teeme ära!» on aastatega traditsiooniks saanud, ometi ei ole Tüüri sõnul eesmärk omaette pidada aastakümneid üleriigilist talgupäeva.

«Selle mõte on ühistegemise jõudu näidata, uusi inimesi kaasa haarata ning kogukondi ärgitada oma elukeskkonda paremaks tegema,» ütles ta. «Algatused levivad väljapoole talgupäeva. Kõik teeme ühel päeval ning õhtul telerist vaatame, mis ära sai tehtud, see liidab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles