Eesti päästemeeskond veedab öö Soomes

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti päästemeeskond alustas ööl vastu esmaspäeva teekonda Nepali, ent Soomest kaugemale nad ei jõudnud.
Eesti päästemeeskond alustas ööl vastu esmaspäeva teekonda Nepali, ent Soomest kaugemale nad ei jõudnud. Foto: Mihkel Maripuu

Esialgu ööl vastu tänast Soomest Kuopio lennuväljalt Nepali poole teele asuma pidanud Eesti ja Soome päästemeeskonnad veedavad eeloleva öö Soomes, kuna Katmandu lennuväli ei saa lennukeid vastu võtta.

Päästeameti kõneisik Evelin Uibokand ütles kella 18.30 paiku Postimehele, et päästemeeskondade väljalend Nepali võib toimuda täna õhtul kella 21 ajal, kuid pole välistatud, et lend lükkub veelgi edasi.

Kella 21.30 paiku ütles Uibokand, et lootust väljalennuks pole enne homset keskpäeva. «Seni on päästemeeskonnad ootel, millal sihtriik väljumiseks loa annab,» märkis ta.

Nimelt ei saa Katmandu lennuväli lennukeid vastu võtta. «Lennujaam on väidetavalt ummikus,» märkis Uibokand, miks lend on korduvalt edasi lükkunud.

Esialgu pidid päästemeeskonnad Soomest Kuopio lennuväljalt Nepali poole teele asuma ööl vastu tänast, seejärel lükkus lend täna pärastlõunasse.

Eesti viieteistkümneliikmelise päästemeeskonna, mille koosseisu kuuluvad muuhulgas ehitusinsener ning meditsiiniline tugi, esialgne sihtpunkt on Nepali pealinn Katmandu. Missiooni pikkus on kuni 12 päeva ning see toimub koostöös Soome päästjatega.

Eesti päästemeeskonna juht Kristian Sirp ütles tänaöises videointervjuus Postimehele, et veel pole teada, kuhu täpsemalt minnakse. «Seal on kohal ka rahvusvaheline koordineerimismeeskond, kes püüab koordineerida riiki sisenevat rahvusvahelist humanitaarabi, ja ka meie peame lähtuma nendest reeglitest ja saame täpse ülesande sealt,» ütles Sirp.

Nepalis toimus laupäeval maavärin magnituudiga 7,8. Viimastel andmetel on loodusõnnetuses hukkunud üle 4000 inimese ning vigastatuid on 7180. Maavärina kese asus Nepali pealinnast Katmandust 80 kilomeetrit loodes. Tihedalt asustatud Katmandu orus elab ligi 2,5 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles