Liigvesi kahjustab Vabadussõja võidusamba ümbrust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äikesepilv Vabadussõja võidusamba kohal.
Äikesepilv Vabadussõja võidusamba kohal. Foto: Peeter Langovits

Eesti Muinsuskaitse Seltsi esimees ja arheoloog Jaan Tamm pöördus kaitseminister Jaak Aaviksoo ning riigikogu muinsuskaitse ühenduse esimehe Trivimi Velliste poole mureliku tähelepanekuga, et Vabadussõja võidusamba ümbrust kahjustavad vihmadest põhjustatud liigveed.


«Põhiliseks probleemiks on see, et mäest tungib välja vesi, mis koguneb risti ümber. Osaliselt jõuab vesi edasi ajaloolise bastioni eskarbimüürini ja osaliselt voolab see alla mööda neid treppe, mida mööda meie külalised ning riigijuhid teatud päevadel pärgi asetades käivad,» selgitas Tamm raadio Kuku pärastlõunaprogrammile «Saade» pöördumise sisu.

«Tõenäoliselt jäeti suurte kiirustamistega samba rajamisel terve rida asju välja ehitamata. Üleval mäe peal on jäetud osa drenaaži välja ehitamata. Miks ta ajaloolise eskarbi juurde koguneb, on ka põhjus, et sinna on jäetud välja ehitamata seadmed, mis vee peaksid ära juhtima,» arvas Tamm.

Mureliku linnakodanikuna esinenud Tamm lisas, et praegu tuleb vesi mäelt alla kõige ebanormaalsemaid teid pidi läbi trepiastmete ja müüri, mis annab alust kahtlustada ka samba rajamisel kasutatud ebakvaliteetset materjali.

«Mingi diskussioon on nüüd algatatud ja ehk kusagile see ka viib,» lootis ta. Kaitseministeeriumi poolelt vastas Tamme kirjale asekantsler Mikk Marran, kes kinnitas, et kõik võidusamba hüdroisolatsioonid on tehtud vastavalt projektidele ja normidele. Eskarbimüüri isoleerimistöid takistavat aga Tallinna kultuuriväärtuste ameti töötajad, kes ei luba vastavaid abinõusid tarvitusele võtta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles