Madruse ja Mügri tänava nimed ei meeldi? Aga Jussikalda?

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tallinna linnavalitsus

Tallinna linnavalitsus annab homme nimed kahele uuele Pirita tänavale ja muudab mõne olemasoleva tänava nime.

Pirita linnaosas Kose asumis paiknev Abaja põik nimetatakse ümber Koolme tänavaks ning muudetakse Hiie tänava, Abaja tänava ja Purde tänava leviala. Ühtlasi saavad kaks uut tänavat nimeks Hiiepuu tänav ja Jussikalda tänav.

Hiie tänava, Abaja tänava, Abaja põigu ja Purde tänava leviala või nime on vaja muuta kohanimeseaduses ja  kohanime vormistamise ja kasutamise korras sätestatud põhimõtete tagamiseks, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Hiie tänava aadressid on määratud Kose teelt Kase tänavani kulgeval tänavalõigul, kuid tänav katkeb Varsaallika oja kohalt, mistõttu on tekkinud kaks eraldiseisvat Hiie tänava lõiku. Hiie tänava leviala vastavusse viimiseks kehtivate nõuetega ja sealsete tänavate/aadresside leitavuse parandamiseks toetas nimekomisjon Hiie tänava leviala muutmist ning Kase tänava ja Varsaallika oja vahel kulgevale Hiie tänava lõpuosale uue nime valimist. Sobivaimaks tunnistas nimekomisjon Hiiepuu tänava nime.

Kujunenud situatsioonist tulenevalt ei ole Abaja põigul enam ühendust Abaja tänavaga, seetõttu tuleb Abaja põik ümber nimetada. Nime valimisel eelistas nimekomisjon piirkonnaga seotud nimesid. Tulenevalt ajalooliselt lähistel asunud Varsaallika ojast läbipääsu- ehk koolmekohast, on komisjoni hinnangul sobilik kasutusele võtta Koolme tänava nimi.

Nimekomisjon leidis, et Purde tänava leviala on segadust tekitav ning tegi seetõttu ettepaneku lõpetada Purde tänav ristumisel Kase tänavaga, jätta kergliiklustee ilma nimeta ja määrata Narva maanteelt kirdesuunas kulgevale seni nimetule tänavalõigule uus tänavanimi.

Narva maanteelt lähtuv haru kulgeb kaldast järsult alla, mistõttu püüti uut nime leida seda looduslikku eripära silmas pidades, kuid nõlv või järsak pinnavormina on Tallinna tänavanimedes juba üleekspluateeritud ja sellest teemast sobivat nime leida ei õnnestunud. Kuna selle haru lähedal Narva maantee ääres oli ajalooline Jussi talu ja ka Jussi peatus, pakkus komisjon välja Jussikalda tänava nime, st paekallas sellel kohal, kus on Jussi talu.

Tänavanimede muutmisest ja määramisest teavitati ka maaomanikke, kelle aadressi uutest tänavanimedest tulenevalt muudetakse. Nendelt vastuväiteid ei laekunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles