Songisepp võis pistisega oma poja kardisõidu eest maksta

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kas pistise võtmises kahtlustatavale Tallinna liiklustalituse juhile Mati Songisepale sai saatuslikuks isaarmastus? Väidetavalt lasi Songisepp muu hulgas kinni maksta oma teismelise poja kardispordiga seotud kulutused.
 


Poeg Karli käekäik ja edu Eesti kardiradadel on Tallinnas transpordialaste probleemide eest vastutanud Mati Songisepal (69) olnud hingel juba aastaid. Ta on korduvalt tuttavatele rääkinud, kuidas kardisõidu asjatundjad tema poega kiireks ja andekaks peavad, ent sportlikult järgmisele tasemele jõudmine nõuab uusi mootoreid ja varuosasid ehk palju raha.

Pealinna liikluskorraldusega seotud ettevõtete siseringis on pikka aega sosistatud, et Songisepa poja võidukihutamisi toetab Tallinna linnavõimudega ülisoodsa liikluskorralduslepingu sõlminud AS Signaal. Kuluaarides on uuritud sedagi, mis raha eest Songisepp endale hiljuti Nõmmele uue maja ehitas. Ent sinnapaika need kahtlused esialgu jäidki.

Võttis haiguslehe

Seda, et konkurentidest mitu korda kallimalt sama teenust Tallinnale pakkuva Signaali suhe linnaga püsib otsekui aamen kirikus, näitab seegi, et firma püsib vaatamata üldisele majandussurutisele kenasti kasumis. Tõsi, ettevõtte käive on vähenenud.

«Avalikust saladusest» sai midagi enamat tänavu septembri alguses, kui korruptsiooni uuriv kaitsepolitsei Signaali juhi Ats Tamme, Tallinna transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Vello Lõugase ja veel kaks liikluskorraldusega seotud ettevõtjat altkäemaksuafääris kahtlustatavaks kuulutas.

«See on absoluutne jama,» kommenteeris Tamm eile Postimehele väidet, et Signaal Songisepa poja tegemisi rahastab. Samuti ütles ta, et leping linnaga pole Signaali jaoks sugugi meelakkumine.

«Kust tuleb väide, et see leping on väga soodne?» küsis Tamm. «Mina ütlen, et see on väga räige ja range.» Tamme sõnul tuleb Signaali kasumlikkus pigem muudelt ettevõtmistelt ning tema kinnitusel moodustab leping linnaga alla veerandi kogu ettevõtte tegevusest.

Songisepp jagas kohe pärast Lõugasele kahtlustuse esitamist meediale kommentaare stiilis, et pole oma alluvaga seoses midagi näinud ega kuulnud, ja võttis mõni päev pärast skandaali haiguslehe. Tal oli varemgi olnud väidetavalt probleeme teatud närvihaigusega.

Seesama haigus oli Postimehe andmeil ka põhjus, miks kümmekond päeva pärast Lõugasega juhtunut Songisepa töökoha ja kodu läbi otsinud kaitsepolitseinikud piirdusid vaid mehe ülekuulamisega ja loobusid tema kinnipidamisest kas või 48 tunniks.

Ent eile teatas Põhja ringkonnaprokuratuur ametlikult, et Songisepale esitati kuriteokahtlustus pistise võtmises seoses liikluskorraldusprojektidele kooskõlastuste korraldamisega. Kahtlustuse kohaselt sai ta 2010. aasta suvel pistisena sularaha, samuti on tasutud tema arveid. Kokku olevat Songisepp teeninud nii rohkem kui 200 000 krooni eest meelehead.

Uurimist juhtiva vanemprokuröri Kristel Siitam-Nyiri sõnul jaguneb kahtlustus saadud pistise osas laias laastus pooleks. See tähendab, et sularaha võis Songisepp saada sada tuhat krooni ja umbes sama suures väärtuses laskis arveid tasuda.

Postimehe andmeil puudutab uurimine peamiselt Songisepa 16-aastase poja Karli kardisõite, mida tema kõrgest linnaametnikust isa võimaluste kohaselt rahastada üritas. Nii näiteks läbis poeg Karl tänavu kevadel hooaja ettevalmistuslaagri Hispaanias ja osales võidusõidul Prantsusmaal.

Kuulub paremikku

Kuigi klassis Rotax Max võistlev Karl Songisepp pole Eesti kardispordis jõudnud kõlavate tiitliteni, kuulub erinevatel hooaegadel eri tiimides sõitnud noormees vaieldamatult oma ala paremikku.

Haiguslehel viibiv Songisepp ise keeldus eile Postimehele igasuguseid selgitusi andmast. Songisepa karjäär on olnud üsna kirev. Ta on lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli ja õppinud aasta Moskva kohtuekspertiisi keskinstituudis.

Songisepp on töötanud muu hulgas ENSV kohtuekspertiisi TU laboratooriumi liiklusekspertiisi osakonna juhatajana, autoteeninduse direktorina, ETKVLi vaneminsenerina, Märjamaa sovhoosi osakonnajuhatajana, ENSV Ajakirjanike Liidu loominguliste sektsioonide juhatajana ja uudisteagentuuri ETA direktorina.

Songisepa jätkamine otsustatakse pärast tervenemist

Tallinna transpordiameti juhataja Andres Harjo sõnul otsustab ta Mati Songisepa jätkamise linna liiklusteenistuse direktori ametikohal pärast seda, kui Songisepp pärast haiguslehe lõppemist jälle tööle tuleb.

Kuidas kommenteerite Mati Songisepale esitatud kahtlustust pistisevõtmises?
Songisepale esitatud kahtlustusest olen kuulnud ajakirjanduse vahendusel. Midagi arvata ja otsuseid saab langetada siis, kui info on ametlikke kanaleid pidi transpordiametisse jõudnud. Teiseks on Mati Songisepp praegu haiguselehel ja temasse puutuvad küsimused otsustatakse siis, kui ta on jälle tagasi tööl.

Kas Songisepp saab pistisevõtmises kahtlustatavana oma ametikohal jätkata?
Kui selgub, et Songisepale esitatud kahtlustus seisneb selles, et ta on oma ametiseisundit ära kasutades pistist võtnud, siis on minu kohustus vabastada ta nendest töökohustustest, mis on selle pistiseasjaga seotud.

Nii käitus transpordiamet ka Songisepale allunud liikluskorralduse osakonna juhataja Vello Lõugasega, kellele kapo esitas pistisevõtmise kahtlustuse septembri alguses. Lõugas vabastati osakonnajuhataja ametist ja viidi üle koosseisuvälisele ametikohale, kus tal puudub õigus kooskõlastusi anda ja dokumentidele alla kirjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles