Disainibüroo kutsub disainereid üles tegema riigile paremat tööd

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Velvet disainibüroo disainijuht Janno Siimar.
Velvet disainibüroo disainijuht Janno Siimar. Foto: Peeter Langovits

Disainibüroo Velvet disainijuht Janno Siimar kutsub veebilehel manifesto.ee disainereid üles tegema Eesti riigile parimat tööd ning vastutama oma riigi ja rahva kuvandi eest vähemalt selles mahus, mis on konkreetse tööga nende kätte usaldatud. Täna hommikul veebi üles pandud manifestile on alla kirjutanud juba üle 70 ettevõtte.

Siimar ütles Postimehele, et 98 000 eurot maksnud riigikogu uus, paljude veebidisainerite arvates hoolimatult tehtud veebileht on üks põhjus, mis ajendas teda seda üleskutset tegema, kuid kindlasti pole see ainus põhjus.

«Riigikogu uus koduleht on üheks n-ö sümptomiks, kuid probleem on palju suurem,» tunnistas ta. «Pigem on see ajendatud sellest, et mitte ainult disainerid, vaid ka päris paljud teised teenusepakkujad, kes riigile midagi teevad - alates torumehest disainerini välja -, kipuvad üpris tihti oma untsu läinud projekte välja vabandama sellega, et koostöövorm, olgu selleks siis riigihange või midagi muud, ei võimalda hästi tööd teha,» selgitas Siimar, kelle sõnul on see teema eriti kuumaks läinud just viimasel ajal.

«Sage olukord on see, et hange on hinnapõhine. Hangitakse kõige soodsamat hinda, kuid riigihanke dokumendis ei suudeta garanteerida kõige paremat kvaliteeti. Kui lõpuks töö valmis saab ja see ei ole kõige ägedam asi maailmas, siis öeldakse, et aga mida te tahate, see oli kõige odavam. Ka ametnik poeb selle taha peitu. Ütleb, et aga meie võtsime turult kõige odavama pakkumise ja asi jokk,» selgitas Siimar.

Kui tuleb ette olukordi, mis ei võimalda head tööd teha, tuleks tema sõnul unustada igasugune virisemine ja midagi ette võtta. «Peaks tõusma püsti ja ütlema kõva häälega, et nii ei saa asju ajada, palun lepime kokku mingi parema meetodi!»

Meie riik on liiga väike, et sellist jama endale lubada, leidis ta, toonitades, et midagi lihtsalt tuleb ette võtta. Üleskutse on tema sõnul täiesti siiras. Et jätame nüüd kogu selle vahu kõrvale ja üritame leida mõne parema meetodi, mis võimaldaks riigile teha suurepärast tööd. Et ei peaks otsima pidevalt vabandusi, miks töö on kehvasti tehtud.

«Põhjus, miks ma selle just disainerina ette võtsin, on see, et disainerite kätte jõuab päris palju selliseid lõppakorde või seda viimistlust. Reeglina muudab suurema osa asju n-ö maailmale söödavaks just disainer ja kui vormistus on kehv, siis maailm ei söö seda,» tõdes Siimar, et Eesti asjade üle tahaks ju ometi uhke olla.

Esmalt on Siimari üleskutse mõeldud disaineritele, kuid ta arvab, et see võiks tegelikult laieneda ka paljudele teistele. «Manifestis pole ühtegi lubadust, mis kehtiks vaid disaineritele.»

Alla kirjutanuid on palju. Mis saab edasi? «Ei tea veel,» märkis ta. «Mina olen oma mõtted välja öelnud ja päris paljud on minuga juba ühendust võtnud. Tundub, et asi areneb.»

Ent mis oleks siiski selle manifesti käegakatsutav eesmärk? «Et tekiks selline päriselt töötav hea tava, kuidas me asju teeme. Tähendab see siis riigihangete seaduse muutmist või uut manifesti või hangete loogikasse süübimist,» tõi ta näiteid. «Esialgne eesmärk on kokku tulla, rääkida ja leida see lahendus, mis lubab suurepärast tööd teha.»

Manifesto.ee lehel on hetkel alla kirjutanuid 72 ettevõtet, sealhulgas näiteks Fraktal, Brand Manual, Identity jt.

Miks? Sest aitab, noh!

Siimar põhjendab manifestis üleskutse eesmärki (muutmata kujul):

Olgem ausad, me nuriseme riigile tehtava töö üle väga palju, kuid me pole selles osas midagi tegelikult ära teinud. Paljud on loobunud hangetel osalemast, ülejäänud ei ole ka õnnelikud. Katsed olukorda muuta takerduvad isikliku kasu tagaajamisse, lõputusse kaasamisse, üksteise süüdistamisse, palli mingi huvirühma väravasse mängimisse, millesseiganes. Me oleme sisenenud sellesse protsessi skeptiliselt, suletud kaartide ja suletud südamega. Tulemust ikka veel ei ole ja kannatame tegelikult kõik. Aitab!

Mina, disainer, ulatan oma avatud kaardi. Ma luban, et ma ei aja taga omakasu vaid tegutsen ausalt, õiglaselt, avatult ja läbipaistvalt. Ma kutsun Sind, Disainer, seda sama lubama. Ma kutsun ka Sind, arhitekt, torumees, turundaja, ehitaja, konsultant, kaupmees või kesiganes sa riigisektorile oma teenuseid pakud, lubama sedasama. Ning loomulikult kutsun sama tegema ka Sind, kes sa täna neid töid meie käest tellid. Palun, räägime avatud kaartidega ning teeme selle asja lõpuks korda.

Ainult avatud kaartide ja puhta südamega saame asuda otsima paremat, ei, parimat koostöö vormi. Jah, täna me veel ei tea, mis see suurepärane lahendus on, kuid me teame, et ta on olemas ja kui me lubame, et me ei nihverda, siis me ta ka leiame.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles