IRL kasvatas septembris roheliste ja sotside arvelt populaarsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

BNSi tellitud TNS Emori uuringu kohaselt kasvatas septembris ainsa parlamendierakonnana populaarsust Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), kelle toetus tõusis 14-lt 19 protsendini.

Endiselt on erakondade reitingu edetabelis kindlalt esikohal Reformierakond, kelle populaarsus langes septembris augustiga võrreldes ühe protsendipunkti võrra 38 protsendini. Seni oli Reformierakonna toetus alates kevadest kasvanud: aprillis toetas erakonda 32, mais 34, juunis 35, juulis 37 ja augustis 39 protsenti vastanutest.

Reformierakonnale järgneva Keskerakonna toetus püsis septembris 25 protsendi tasemel. Kõige rohkem inimesi, 29 protsenti, toetas Keskerakonda mais, seejärel langes erakonna toetus juunis 26 ja juulis 24-ni, augustis tõusis aga taas ühe protsendipunkti võrra 25 protsendini.

Isamaa ja Res Publica Liidu toetus, mis langes augustis 18-lt 14 protsendini, tegi septembris läbi viie protsendipunkti suuruse tõusu. Viimati oli partei toetus sama suur, 19 protsenti, tänavu märtsis. Aprillis toetas erakonda 15 ning mais ja juunis 16 protsenti inimestest.

Ülejäänud parlamendiparteide populaarsus jäi septembris väiksemaks kui eelmisel kuul.

TNS Emori uuringueksperdi Aivar Voogi hinnangul on oluline muutus IRLi reitingus toimunud sotsiaaldemokraatide ja roheliste arvelt. Tema sõnul käivitas muutuse paari nädala eest alustatud kampaania, kus püüti aktiivselt oma potentsiaalsete valijatega suhelda.

«Kampaania mõju näitab ka asjaolu, et erakonna reiting tõusis just septembri teises pooles, kui kampaania oli jõudnud oma kulminatsiooni. IRLi reiting tõusis noorte ja kõrgema haridusega kodanike hulgas,» lausus Voog ja lisas, et positiivse muutuse püsimine või ka reitinguprotsendi jätkuv kasv sõltub juba erakonna edasisest aktiivsusest.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles TNS Emor 8.-22. septembrini 798 valimisealist kodanikku. Neid vastanuid, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli septembris 35 protsenti. Viimaseid erakondade toetusprotsentides ei arvestata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles