Plissetskaja löönuks tantsu veel edasi

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maia Plissetskaja
Maia Plissetskaja Foto: Reuters/ScanPix

Tundus, et Maia Plissetskaja on igavene. Suure Teatri lavaga jättis ta hüvasti 65-aastaselt, aga ei lõpetanud sellega veel tantsimist. 69-aastaselt sai teda Tallinnaski näha. Veel oma 80. sünnipäeva tähistades esitas Plissetskaja mitmel pool maailmas, ise elegantselt kõrgetel kontsadel, plastilist kontsertnumbrit «Ave Maia», mille oli talle kümme aastat varem «Ave Maria» muusika järgi seadnud Maurice Béjart. Kel huvi, võib need etteasted Youtube’ist üles otsida.

Sügisel saanuks grand lady 90-aastaseks, Suures Teatris käisid juba tema juubelikontserdi ettevalmistused, milles peatne juubilar ka ise aktiivselt kaasa lõi, plaanis ka väikest ülesastumist. Paraku toimub see nüüd juba ilma temata, sest nädalavahetusel tuli Münchenist kurb teade: vene balletilegendi süda on seiskunud.

Münchenis elas Plissetskaja koos oma abikaasa, helilooja Rodion Štšedriniga juba üle 20 aasta, aga neil oli kodu ka Moskvas ja Leedus Trakais. Paar oli lahutamatu – üks 20. sajandi suurtest loomingulistest tandemitest. Štšedrin kirjutas Plissetskajale neli balletti: «Carmen-süidi», «Anna Karenina», «Kajaka» ja «Daami koerakesega».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles