Sitsiiliast on saanud avatud uks Euroopasse

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored somaallased vaatavad Euroopa kaarti, nagu nad ei oleks nad seda kunagi varem nii lähedalt näinud. Kui kaua võtab aega, et Saksamaale ja Belgiasse jõudmine, küsivad nad. Just neis riikides tahavad nad ellu viia oma unistused. Ahmed (19) plaanib saada arstiks, Muhammed (22) ärimeheks.
Noored somaallased vaatavad Euroopa kaarti, nagu nad ei oleks nad seda kunagi varem nii lähedalt näinud. Kui kaua võtab aega, et Saksamaale ja Belgiasse jõudmine, küsivad nad. Just neis riikides tahavad nad ellu viia oma unistused. Ahmed (19) plaanib saada arstiks, Muhammed (22) ärimeheks. Foto: Marian Männi

«Meie jumal, aita meid,» pobises 22-aastane Muhammed Liibüa rannikul merd vaadates. Teisel pool laineid oli Euroopa. Parata polnud midagi. Tuli paadi peale minna. Sest noorel moslemil on unistus – ta tahab saada suureks ärimeheks, ja kus mujal saada suureks ärimeheks, kui mitte Euroopas, õigus?

Liibüa on Põhja-Aafrika ranniku nõrgim lüli, sest valitsuse asemel juhib riiki kaos. Just Liibüa rannikult saab alguse paljude migrantide teekond Euroopasse. Ainuüksi selle aasta esimese kolme kuu jooksul tuli üle Vahemere Itaaliasse Sitsiilia saarele 10 237 inimest ehk Haapsalu linna jagu rahvast. Enamik saabujatest on pärit Gambiast, Senegalist ja Somaaliast. Neist vaid somaallastel on kodumaal käiva sõja tõttu õigus paluda varjupaika.

Postimees käis Sitsiilias kohalikega ja äsjasaabunud põgenikega rääkimas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles