Maavalitsus keelas koolil õppetöö rahastamise lapsevanemate annetustega

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassiruum
Klassiruum Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Harju maavalitsus keelas Tallinna Mustamäe gümnaasiumil nõuda lapsevanematelt annetusi, millega rahastati rühmades läbiviidavat keeleõpet. Koolide annetuste lubatavust uurib oma auditis ka riigikontroll.

Harju maavalitsus alustas järelevalvet pärast lapsevanema pöördumist, kes polnud rahul, et kooli sihtasutus nõuab lastevanematelt annetusi. 

Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse järgi tohib kool annetusi vastu võtta küll, kuid kasutada neid ainult õppekavavälise tegevuse rahastamiseks. Mustamäe gümnaasiumis kasutati raha aga selleks, et võõrkeeleõpet saaks läbi viia kahes rühmas ning maksti annetuste eest palka teiste rühmade õpetajatele.

Järelevalve käigus tuvastati, et annetused Mustamäe gümnaasiumis polnud sugugi vabatahtlikud. «Klassi lastevanemate listidesse tänukirjade, annetanud ja mitteannetanud õpilaste nimekirjade saatmine näitab selgelt, et kogutavad annetused ei ole vabatahtlikud, sest eesmärgiks on erinevate survemeetoditega saada vanem annetama,» nendib maavalitsus järelevalve õiendis. Mullu 10. juunil saadeti annetusest rääkiv kiri esimeses klassis õppimist alustavate laste vanematele veel enne, kui tuli ametlik kinnitus lapse kooli vastuvõtmise kohta.

Kooli direktor on selgitanud, et annetusi oodatakse pikapäevarühma ja tugispetsialistide jaoks. Mitu lapsevanemat küsis Harju maavalitsuse järelvalve tegijalt, miks nad peavad tegema annetuse, kui nende laps ei kasuta koolis psühholoogi ega ka logopeedi teenust. Ka Harju maavalitsus kinnitas, et lähtuvalt seadusest peab kool tagama tasuta eripedagoogilise nõustamise ja logopeedilise abi kõigile neid teenuseid vajavatele õpilastele.

«Järelevalve teostaja arvates peab kool läbi mõtlema, millised võimalused on õpetada võõrkeeli ilma sihtasutuselt saadava kaasrahastuseta,» kirjutab maavalitsus järelevalve õiendis.

Kooli direktor Kaidor Damberg ütles, et ei oska järelevalve tulemusega nõustuda või mittenõustuda. «Ei ole jurist ja ei tea, kas mittetulundusühing (Mustamäe Gümnaasiumi sihtasutus) tohib annetusi koguda või mitte. Tallinna Mustamäe gümnaasium ei ole lastevanematelt annetusi kogunud,» rõhutas ta.

«Sihtasutus kandis linnakassasse kooli jaoks annetusi vastavalt konkreetsele kulule võõrkeele rühmaõppe õpetajate töötasu maksmiseks. Erinevatel õppeaastatel oli rühmade arv erinev ja ka õpetajate töötasu alammäär muutus aastate lõikes,» selgitas Damberg.

Kuidas olukorda lahendada, direktor praegu pakkuda ei osanud. «Praegu ei näe võimalusi eelarve suurendamiseks. Kui neid võimalusi ei ole, õpetame võõrkeeli rühmadesse jagamata kogu klassile,» nentis ta.

Ajakirjandus on varem kajastanud, et sellised kohustuslikud annetused on tavapärased Tallinna mitmes munitsipaalkoolis, tavaliselt põhjendatakse kooliväliste tegevuste või süvendatud õppe rahastamisega.

Harju maavalitsuse haridusosakonna juhataja Maris Liiders teiste koolide käitumise suhtes seisukohta ei võtnud: «Järelevalveid algatatakse lapsevanemate pöördumise põhjal ja HTMi [haridus- ja teadusministeeriumi] korraldusel.  Meie oleme teinud ettekirjutuse selle kohta, et riikliku õppekava täitmine tuleb tagada kaasrahastamiseta. Rahaprobleemid kuuluvad munitsipaalkoolide puhul koolipidaja pädevusse,» ütles Liiders.

Küll aga võttis koolide annetuste teema luubi alla riigikontroll. 

Haridusamet: kool õppetööks raha koguda ei tohi

Tallinna haridusameti juht Andres Pajula märkis, et kooli õppekava kehtestab direktor, kes vastutab ka koolile antud raha õiguspärase ja otstarbeka kasutamise eest. Tema sõnul on õppekava täitmiseks Mustamäe gümnaasiumi eelarves piisav raha olemas.

«Tallinna Haridusameti seisukoht raha kogumise osas lapsevanematelt on ühene: kooli poolt ja initsiatiivil raha kogumine õppekava täitmiseks seadusega määratud kohustuslikus ulatuses pole aktsepteeritav. Vabatahtlikke annetusi võivad lapsevanemad teha, seadus seda ei keela. Sihtasutuste tegevusse haridusamet sekkuda ei saa, küll aga on igal inimesel võimalik ise otsustada, kas sihtasutuse tegevust toetada või mitte,» märkis Pajula.

--

Riigikontroll uurib

Riigikontroll alustas koolide annetuste kogumise teemal auditit. Selles käsitletakse juhtumeid, kus õpilase perekond osaleb aktiivselt lapse õppe rahastamisel. 

«Analüüsitakse erinevaid rahastamisskeeme ning hinnatakse, kas selline rahastamine on olemuselt otsene või kaudne õppemaks,» ütles riigikontrolli kommunikatsioonijuht Toomas Mattson.

Seaduse kohaselt peab omavalitsuse üldhariduskoolis saama õppida õppemaksuta. Hindamisel on võetud aluseks haridusseadus ning põhikooli- ja gümnaasiumiseadus.

«Riigikontroll seirab pidavalt avalikkuses tõstatuvaid probleeme. Kohalikule omavalitsusele kuuluvates koolides nn annetuste küsimise teemal oli avalikkuses 2014. aasta suve lõpul aktiivseid arutelusid. Et teema väärib ühe elemendina hariduskorraldusest tähelepanu, otsustaski riigikontroll eelmisel sügisel sel teemal auditit alustada,» selgitas Mattson. 

Auditisse valiti koolid, mille juurde on asutatud kooli tegevust toetav eraõiguslik ühing. Analüüsiti ühingute majandustegevust ja selle seotust kooliga. Arvestati samuti kooli õppekava mahtu võrreldes riikliku õppekavaga, eeldades, et kui õppekava on mahukam, on ka rahastamisvajadus suurem. Samuti oli valikute tegemisel toeks avalikkuses toimunud arutelude seirematerjal. Konkreetselt on auditeeritavateks Tallinna linn, Tartu linn, Tallinna Prantsuse Lütseum, Tallinna Reaalkool, Tallinna Inglise Kolledž, Mustamäe Gümnaasium, Gustav Adolfi Gümnaasium, Vanalinna Hariduskolleegium, Kadrioru Saksa Gümnaasium, Tallinna Rahumäe Põhikool, Hugo Treffneri Gümnaasium, Miina Härma Gümnaasium.

Audit avaldatakse praeguste plaanide järgi septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles