«Aga kui sinu õde armub oma sõbrannasse?»

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagise «Erinevus rikastab» kampaania plakatid, mis pöörasid tähelepanu erinevatele vähemustele.
Kunagise «Erinevus rikastab» kampaania plakatid, mis pöörasid tähelepanu erinevatele vähemustele. Foto: TTÜ

Täna hommikust võivad Eesti suuremate linnade elanikud märgata mitmeid reklaame, mis kutsuvad üles mõtlema homoseksuaalsuse ja rassismi teemadel.

Plakatitel kõnetatakse möödujaid küsimustega nagu «Aga kui sinu õde armub oma sõbrannasse?» ja «Aga kui sinu vennanaine on mustanahaline?»

Õhku visatakse näiteks ka küsimused «Aga kui sinu töökaaslaseks on moslem?» ja «Aga kui sinu poeg tahab abielluda mehega?»

See on Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) õiguse instituudi korraldatav välimeediakampaania, mis on osa suuremast eurokomisjoni ja sotsiaalministeeriumi rahastatavast projektist.

«Laiem mõte on sallivuse ja võrdse kohtlemise põhimõtte edendamine, konkreetsemalt rassismi ning homofoobia vastu võitlemine,» rääkis projekti juht Kari Käsper Postimees.ee’le.

«Soov on algatada arutelu ning ärgitada inimesi kaasa mõtlema.»

Välireklaamidele lisaks küsitletakse tänaval inimesi, vastused võetakse videosse ning kogutud arvamustest pannakse kokku videoklipid.

Koostöös reklaamiagentuuriga Kontuur Leo Burnett loodud välimeediakampaania kestab kaks nädalat. Üles pannakse kokku 190 plakatit Tallinnas, Tartus, Narvas, Rakveres, Viljandis ja Kuressaares.

Kampaania on ajastatud lähestikku projekti teise osa ehk 8.-9. oktoobril Tallinnas peetava rahvusvahelise konverentsiga «Erinevus rikastab».

Käsperi sõnul veab sellist projekti TTÜ õiguse instituut seepärast, et selle üks haru on inimõiguste keskus, mille üks eesmärk on inimõiguste kaitse parem tagamine Eestis.

«Selle eesmärgiga inimõiguste keskus kolm aastat tagasi ka loodi, täitmaks nišši Eesti ühiskonnas,» rääkis ta.

Inimõiguste kaitse  teadus- ja arendustegevus on Käsperi sõnul ka õiguse instituudi üks neljast prioriteedist. «Haridus- ja teadusasutusena on ka TTÜ-l täita ühiskonnas oluline roll võrdse kohtlemise põhimõtte edendamisel,» lisas ta.

Välimeediakampaania kogueelarve on alla 200 000 krooni, projekti kogueelarve on ca 3 600 000 krooni.

TTÜ õiguse instituut on esitanud Euroopa Komisjonile taotluse rahastuseks sarnasteks tegevusteks ka 2011. aastal, mille fookuses lisaks homofoobia vastu võitlemisele on puuetega inimeste õiguste parem kaitse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles