Ksülitooli ja sorbitooli mõju ei tasu üle hinnata

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli arstiteaduskonna stomatoloogia kliiniku õppetooli suu- ja hambahaiguste assistent Riina Runnel.
Tartu Ülikooli arstiteaduskonna stomatoloogia kliiniku õppetooli suu- ja hambahaiguste assistent Riina Runnel. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikooli stomatoloogiakliiniku suu- ja hambahaiguste õppejõud Riina Runnel kaitseb 27. mail doktoritööd, mille üks peamisi järeldusi on lihtsamast lihtsam soovitus: söö mõistlikult ja pese hambaid kaks korda päevas.

Seejuures rõhutab Runnel, et esmalt aitab hambad terved hoida see, mida ja kuidas inimene sööb ja joob. Eesti oludes aitab ka fluoriidiga hambapasta.

Ehkki leidub fluoriidi vaenajaid, näitavad kokkuvõtvad uuringud Runneli kinnitusel, et fluoriidi kasutamine hambapastas tugevdab emaili ja suurendab hamba vastupanu kaariesele. Eestis leidub küll piirkondi – eriti Lääne-Eestis – kus fluoriidi sisaldus on ka kraanivees väga kõrge. Lõuna-Eestis on aga fluoriidide tase vees väga madal ja sestap ka hambakaariest rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles