Inkassofirmad tülitavad inspektsiooni hinnangul võlgnike lähedasi ebaseaduslikult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Andmekaitse inspektsiooni hinnangul pole inkassofirmade tava informeerida inimese võlast tema tööandjaid, sugulasi või tuttavaid seaduslik, nagu ka võlglaste otsimine suhtlusvõrgustike kaudu.

Möödunud aastal esitati andmekaitse inspektsioonile hulgaliselt kaebusi seoses maksehäireandmete kasutamisega. Põhiliseks probleemiks nimetati, et kreeditorid vaatasid inimeste andmeid maksehäireregistris ka pärast seda, kui võlg oli ära makstud ja lepinguline suhe lõppenud.

«Inspektsiooni hinnangul on selline tegevus vastuolus isikuandmete kaitse seaduses toodud eesmärgikohasuse põhimõttega. Selle kohaselt võib isikuandmeid töödelda ainult määratletud ja õiguspäraste eesmärkide saavutamiseks ning neid ei või töödelda viisil, mis ei ole andmetöötluse eesmärkidega kooskõlas,» märkis inspektsioon. «Samuti ei anna isikuandmete kaitse seaduse paragrahvi 14 lõike 1 punkt 4 volitust isiku nõusolekuta tema andmetega tutvuda, kui võlgnevus on tasutud, kuna ei ole enam lepingut, mille täitmist tagada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles